ENDODONCIJA

Što je to endodoncija?

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi terapijom patoloških procesa u zubne pulpe. Ona je svojevrstan mikrokirurški zahvat koji zahtijeva mikronsku preciznost u skučenom i nevidljivom dijelu kao što je unutrašnjost zuba.

 

Što je to endodontsko liječenje?

Endodontsko liječenje (liječenje zuba, liječenje korijenskih kanala, “vađenje živca”) podrazumijeva liječenje patoloških procesa zubne pulpe.  Ono je jedan on najčešćih zahvata dentalne medicine.

 

Što je to zubna pulpa i kada ju treba liječiti?

Zubna pulpa je meko tkivo koji se nalazi  u pulpnoj komorici u unutrašnjosti zubne krune te prostoru korijenskih kanala zuba. Naime, naši se zubi sastoje od tvrdih tkiva (caklina, dentin i cement) i mekih tkiva (zubna pulpa). Pulpno tkivo daje zubu vitalnost, a čine ga: splet živaca, krvnih žilica i ostalog potpornog tkiva. Ono služi za prehranu zuba i prijenos impulsa. Pulpno tkivo treba liječiti kad je inficirano (upala pulpe) ili je odumrlo. Do infekcije zubne pulpe dolazi zbog prodora bakterija i njihovih toksina u unutrašnjost zuba (najčešće zbog nesaniranog karijesa, zubne traume).

 

Što je to pulpitis i kako nastaje?

Pulpitis je upala zubne pulpe. Najčešći uzrok pulpitisa je duboki karijes. Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme saniran bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrdo zubno tkivo te nalaze put u prostor pulpne komore. Posljedica toga je iritacija pulpe i konačno njena upala. Pulpitis može biti akutan i kroničan. Akutna upala obično započinje sa sve jačom osjetljivošću zuba na: termičke podražaje (toplo, hladno), zagriz i na dodir. Kod kronične upale pulpe dolazi do postepenog gubitka vitaliteta (nekroze) bez izraženih simptoma i bez boli. Da je zub odumro često se otkrije tek po promjeni boje zuba. Slično zub može postepeno odumirati i nakon traume.

 

Koji su simptomi upale pulpe?

Upala pulpe se na početku akutne faze manifestira simptomima preosjetljivosti na vanjske podražaje (toplo, hladno, zagriz). Obično se vrlo brzo razvija i intenzivna pulzacijska bol koju je teško regulirati i  uzimanjem analgetika. Za razliku od akutne upale koju karakteriziraju jaki bolovi kod kronične upale infekcija se širi polagano, postepeno i bez simptoma uzrokujući odumiranje (nekrozu) pulpe. Oko vrha korijena zuba u kosti (periapeks) razvija se granulom. On predstavlja pokušaj organizma da uspostavi ravnotežu i ograniči područje upale u kosti na taj prostor oko vrška korijena. Granulom može mirovati ili polagano rasti  bez nekih većih simptoma, može se razviti i fistula (gnojni prištić) na površini zubnog mesa u projekciji vrha korijena. Ako se poremete odnosi obrane organizma i napadača – bakterija razvija se akutni periapikalni proces i zub počinje boljeti. Upala se širi u kosti i probija u meka tkiva te se razvija otok lica (apsces= ograničena gnojna upala). Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i incizijom apscesa i po potrebi antibioticima. Ukoliko se zub izvor infekcije ne može izliječiti endodontski potrebno ga je izvaditi. Razvoj takve infekcije u donjoj čeljusti je posebno opasan jer iz ograničenog apscesa može priječi u difuznu gnojnu upalu (flegmonu) koja je izuzetno opasna. Jasno je da je upalu pulpe važno na vrijeme prepoznati i liječiti. Osim navedenih simptoma u području usne šupljine prisutnost periapikalne upale kao fokusa povezuje se bolestima srca, bubrega, zglobova, kožnim bolestima…

 

Koji je postupak endodontskog liječenja?

Endodontsko liječenje podrazumijeva: čišćenje patološki promijenjene pulpe iz pulpne komorice i korijenskih kanala (endodontski prostor) te punjenje tog prostora umjetnim materijalima koji osiguravaju njegovo pečaćenje i sprječavaju daljnji prodor bakterija. Postupak je slijedeći:

 • Na prvom pregledu se na temelju anamnestičkih podataka, kliničkog ekstra i intra oralnog pregleda te analize rendgenskih snimaka postavlja dijagnoza. Ako se utvrdi prisutnost upale pulpe ili avitalnost zuba i periapikalni proces određuje se plan endodontske terapije i predviđa način rekonstrukcije zuba. Rentgenske snimke su obavezne jer nam pružaju uvid u morfološke osobitosti zuba te eventualnu prisutnost i opseg patološkog procesa u periradikularnom tkivu (prostor oko korijena zuba).
 • Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uzročnika uz anesteziju (akutna upala) te uklanjanja inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba. Upaljeno ili nekrotično tkivo iz pulpne komore i korijenskih kanala uklanjamo specijalno dizajniranim ručnim ili strojnim instrumentima i ispiranjem antiseptičkim otopinama. Slijedi punjenje korijenskih kanala sredstvima koje će osigurati pečaćenje endodontskog prostora i onemogućiti ponovnu reinfekciju.
 • Nakon završene endodoncije zub je potrebno opskrbiti ispunom (plombom) ili ako je potrebna opsežna rekonstrukcija zubne krune; zubnom nadogradnjom i krunicom. Tako se rekonstruiranom endodontski liječenom zubu osigurava dugovječnost, dobra funkcija i estetika.

Koliko je posjeta potrebno da se završi endodontsko liječenje?

Moderna endodoncija u većini slučajeva omogućuje bezbolno endodontsko liječenje u jednoj  ili maksimalno 2-3 posjete.

Može li se svaki zub uspješno endodontski izliječiti?

Nažalost, postoje razlozi zbog kojih je neke zube teže adekvatno endodontski liječiti od drugih. Najčešće se radi o zubima s složenom anatomskom građom korijenskih kanala zbog čega su oni teže pristupačni instrumentima za endodontsko liječenje. Kada je pristup kanalu otežan, cijeli postupak je dugotrajniji i zahtjevniji, a često nije moguće u potpunosti očistiti sve stjenke kanala. Primjerice, kanal može pri vršku korijena biti jako zavinut i stoga nedostupan instrumentima. Instrumenti u takvom kanalu teže savladavaju zavoj, a može se dogoditi i da puknu ili oštete stjenku korijena. Ponekad nije moguće zadovoljavajuće obraditi kanal cijelom duljinom, pa postoji mogućnost naknadne pojave periapikalne upale kod endodontski liječenog zuba. U tom se slučaju može ponoviti endodontska terapija (tzv. revizija). Ukoliko se upala ne povuče ni nakon revizije, može se pokušati operativno odstraniti vršak korijena (apikotomija). No ako apikotomija nije moguća ili se procjeni da neće dati rezultate, zub više nije moguće liječiti i potrebno ga je izvaditi. Kadkad je zub već u trenutku postavljanja dijagnoze zbog opsežnosti periapikalne upale i/ili apscesa osuđen na vađenje.

Što je to revizija endodontskog punjenja?

Revizija endodontskog punjenja je ponovno endodontsko liječenje već liječenog zuba. Najčešći razlog neuspjeha primarnog endodontskog liječenja je prisutnost bakterija u području korijenskog kanala ili periapeksnog tkiva (koštano tkivo oko vrha korijena zuba). Njihova je prisutnost posljedica koronarnog (kroz krunu zuba) ili apikalnog (kroz vrh korijena) propuštanja zbog neadekvatnog punjenja i pečaćenja zuba. Ponovni razvoj periapikalnog procesa  uzrokuje ponovni razvoj osjetljivosti zuba na zagriz i ostale simptome upale. To se može dogoditi nakon duljeg ili kraćeg vremenskog razdoblja. Terapija sastoji se od ponovnog čišćenja i dezinfekcije korijenskih kanala te ponovnog punjenja i postavljanja novog ispuna. Kod zubi kod kojih je primarna endodontska terapija bila iz bilo kojeg razloga otežana može očekivati i teža revizija s više teškoća i komplikacija. Revizija ne mora uvijek biti uspješna.

Što nakon endodontskog liječenja?

Nakon završene endodontske terapije zub može neko vrijeme još biti osjetljiv na zagriz i/ili se može biti prisutna blaga bol, to je normalna reakcija. Bitno je da se ta bol iz dana u dan smanjuje, a ne povećava. Kroz nekoliko dana ona će potpuno nestati. Osjetljivije osobe mogu popiti i analgetike prema uputi doktora dentalne medicine.  Uspješno endodontski liječen zub može vršiti svoju funkciju podjednako kao i zdravi zub. Ipak, trebamo biti svjesni da tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost, postaje krhak i pod opterećenjem može puknuti, osim toga liječeni zubi često s vremenom i potamne. Stoga, osim što je važno zub opskrbiti adekvatnom plombom (ako ima dovoljno zubne mase) ili nadogradnjom i krunicom (kod malo preostale krune zuba) kako bi se spriječilo koronarno propuštanje a time i reinfekcija, takve zube je potrebno pokriti estetskom krunicom i da bi smanjili mogućnost loma zuba i/ili korijena.

 

 Zašto se odlučiti na endodontsko liječenje zuba baš u našoj ordinaciji?

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u endodontskom liječenju zuba.
 2. Objasnit ćemo Vam svaki dio terapijskog postupka, biti ćete upućeni u sve prednosti i rizike terapije.
 3. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 4. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 5. Endodontsko liječenje će biti provedeno materijalima izvrsne kvalitete.
 6. Nakon zahvata liječenja zuba, u dogovoru s Vama, zub ćemo rekonstruirati u njegov prirodni oblik na način i materijalima koji će za Vas biti najidealniji kako bi ostvarili njegovu savršenu funkciju i estetiku.
 7. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 8. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 9. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: American do 12 rata, Diners do 6 rata, Erste & Steiermärkische banka Maestro i MasterCard do 12 rata.
 10. Ispred ordinacije postoji besplatan parking

 

Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano uz endodontsko liječenje, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

 

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!