ZUBNE NADOGRADNJE

Što su to zubne nadogradnje (štiftovi)?

Zubna nadogradnja (štift) je fiksno protetski rad izrađen na oštećenom endodontski liječenom zubu.  Nadogradnjom se nadoknađuje izgubljen krunski dio zuba i na taj način omogućava da se na tako rekonstruiranom zubu izradi drugi fiksnoprotetski rad (zubna krunica i zubni most).

Nadogradnja  ima dva osnovna dijela: intraradikularni (korijenski dio, kojim se sidri u korijen endodontski liječenog zuba) i ekstraradikularni (krunski dio, kojim se nadoknađuje dio ili cijela klinička kruna oštećenog zuba).


Kada je potrebno na oštećenom zubu izraditi zubnu nadogradnju?

Zubne nadogradnje (štiftovi) se izrađuju kod endodontski liječenih zuba kod kojih postoji veći ili potpuni nedostatak zubne krune (sačuvan samo korijen zuba).


Koji su uvjeti da bi se zubna nadogradnja mogla izraditi?

Uvjeti za izradu zubne nadogradnje su: korektno endodontski liječen zub,  da se  preostalo zubno tkivo ne nalazi ispod razine gingive više od 2mm te da preostalo zubno tkivo nije pomično.

Nadogradnje se uvijek izrađuju u kombinaciji s drugom vrstom fiksno protetskog rada (krunicom ili mostom) koji će svojim oblikom savršeno estetski i funkcijski rekonstruirati izgubljeno krunsko zubno tkivo i omogućiti uspostavu kontinuiranog zubnog niza.


Kako se izrađuju zubne nadogradnje i iz kojih materijala mogu biti izrađene?

 Danas se zubne nadogradnje uglavnom izrađuju u ordinaciji dentalne medicine od kompozitnih kolačića (postova) ojačanih staklenim vlaknima. Ti se kolčići ugrađuju u predhodno liječeni i preparirani korijenski kanal zuba. Svojstva materijala iz kojih su oni izrađeni omogućuju “savijanje” liječenog zuba pod žvačnim opterećenjem slično onome dentina (središnji dio) zuba. Time se dodatno povećava otpornost preostalog zubnog tkiva krune i korijena (koji su nadogradnjom povezani u ojačani “elastični blok”) na lom. Kod potpunog nedostatka krune zuba (uz očuvan korijen) nadogradnje mogu biti izrađene i od metala, te estetski superiornijih bezmetalnih materijala kao što su e-max i cirkon. One se izrađuju u dentalnom laboratoriju.


Koliko vremenski traje proces izrade zubne nadogradnje i koliko je potrebno dolazaka u ordinaciju dentalne medicine?

Trajanje izrade zubne nadogradnje od kompozitnog kolčića (posta) ojačanog staklenim vlaknima na endodontski liječenom zubu traje oko 30-45 min. Za njegovu je izradu dovoljan je jedan dolazak u ordinaciju dentalne medicine. Metalne i bezmetalne nadogradnje od cirkona ili e-max-a se izrađuju u dentalnom laboratoriju pa je za njihovu izradu od preparacije za nadogradnju do cementiranja u endodontski liječen zub potrebno 2 dana, odnosno dva dolaska u ordinaciju dentalne medicine. Na tako pripremljenom zubu se zatim izrađuje neki od fiksno protetskih radova. 


Zašto se odlučiti na izradu zubne nadogradnje baš u našoj ordinaciji?

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi protetskih nadomjestaka.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Vaša će nadogradnja, bez obzira da li će biti izrađena direktno u ordinaciji dentalne medicine ili u dentalnom laboratoriju biti izvrsne kvalitete.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. U cijenu izrade zubne nadogradnje koja se izrađuje u dentalnom laboratoriju uključena je privremena plomba ili privremeni protetski rad zadovoljavajuće estetike.
 8. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 9. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 10. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja:  Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
 11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Ako smatrate da udovoljavamo Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za zubne nadogradnje, dentalno zdravlje i dentalne usluge slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!