TOTALNA PROTEZA

Što je to totalna akrilatna zubna proteza?

Totalna ili potpuna akrilatna zubna proteza je vrsta mobilne proteze koja se izrađuje u slučaju potpune bezubosti. Radi se o vrsti mobilnog protetskog rada kojeg  pacijent može samostalno izvaditi iz usta.

Totalna akrilatna zubna proteza rekonstruira izgubljena tkiva u estetsku i funkcijsku cjelinu što idealnijeg zubnog niza s konačnim ciljem  unaprjeđenja zdravlja i  kvalitete života pacijenta.


Kada se treba odlučiti na izradu totalne akrilatne zubne proteze?

Na izradu totalne akrilatne zubne proteze treba se odlučiti kod potpunog gubitka zuba.  Potpuni gubitak zubi često je povezan i s većim gubitkom mekih tkiva (razine zubnog mesa) i resorpcijom alveolarnog grebena. Totalna proteza ima zadatak nadomjestiti sva ta izgubljena tkiva. Danas je moguće i potpunu bezubost riješiti fiksno protetskim radom na  4 ili 6 implantata u jednoj čeljusti (all-on-4 ili all-on-6).


Od kojeg materijala se izrađuje totalna akrilatna zubna proteza i od čega se sastoji?

Totalna akrilatna zubna proteza se izrađuje od akrilatnog materijala (posebne vrste plastike). Sastoji se od baze proteze u koju su postavljeni umjetni zubi. 

Baza proteze je dio proteze koji prianja uz sluznicu (svojim tijesnim prianjanjem uz sluznicu baza osigurava retenciju proteze), izrađena je  od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa s bojom prirodne  sluznice. Ona nadomješta izgubljena meka tkiva (zubno meso) i resorbirani alveolarni greben (dio kosti čeljusti u kojoj su bili smješteni zubi). U bazu proteze se ugrađuju umjetni zubi.
Materijal iz kojeg se oni najčešće izrađuju je također akrilat, ali mogu biti izrađeni i iz drugih materijala (npr. kompozit, keramika).


Koja je prednost izrade totalne akrilatne zubne proteze?

Prednost izrade totalne akrilatne zubne proteze je svakako njena pristupačna cijena i relativno jednostavna izrada.


Koji je postupak izrade totalne akrilatne zubne proteze?

Postupak izrade totalne akrilatne zubne proteze:

 • Nakon prvog pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada totalne akrilatne zubne proteze, slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada, te plan rada i definiranje termina i vremena izrade.
 • Slijedi uzimanje otisaka, utvrđivanje međučeljusnih odnosa, visine zagriza. Na temelju otisaka i svih definiranih parametara tehničar u dentalnom laboratoriju izrađuje protezu.
 • Na probi proteze provjerava se estetika i funkcija proteze. Ukoliko je sve uredu, tehničar u laboratoriju završava njenu izradu.
 • Uz predaju totalne akrilatne proteze pacijentu se daju savjeti o žvakanju, govoru, održavanju proteze i oralnoj higijeni.
 • Slijedi kontrolni pregled i eventualna korekciju proteze. Naime, kada se proteza u potpunosti slegne na sluznicu alveolarnog grebena i nepca može uzrokovati pritisak na nekim dijelovima sluznice što može biti uzrokom stvaranja crvenila i/ili ranica na sluznici.


Koliko vremenski traje proces izrade totalne akrilatne zubne proteze i koliko je potrebno dolazaka u ordinaciju dentalne medicine?

Trajanje cijelog procesa izrade  totalne akrilatne zubne proteze od prvog otiska do gotove proteze prosječno traje oko 14 dana.
U tom je vremenskom razdoblju potrebno da dođete 5 puta u ordinaciju dentalne medicine.


O čemu treba razmisliti prije izrade totalne akrilatne zubne proteze?

Ako razmišljate o izradi totalne akrilatne zubne proteze morate znati da se radi o protetskom nadomjesku koji:

– omogućava povratak izgubljene žvačne funkcije, unaprjeđenje govora, pridonosi poboljšanju estetike cijele donje trećine lica, a svime time i poboljšanju kvalitete života

– nije fiksno vezan za podlogu već svoju stabilnost ostvaruje svojim direktnim prianjanjem na površinu sluznice. Pri tome je gornja totalna proteza (proteza za gornju čeljust) bitno stabilnija od donje (proteze za donju čeljust) jer prekriva veću površinu mekih tkiva (sluznicu nepca i čeljusnog greben) te svojim čvrstim prianjanjem stabilnost postiže stvaranjem negativnog tlaka (vakuum između sluznice i proteze). Površina donje čeljusti koju možemo prekriti protezom je znatno manja, veličina zubnog greben koji se prekriva protezom je vrlo često nedovoljna što uz pomičnost sluznice (koja je posljedica aktivnosti hvatišta mišića na donju čeljust) može dovesti do odizanja donje proteze s njenog ležišta.

Na protezu se treba priviknuti, a to je proces koji kod pacijenata različito dugo traje.


Što nakon izrade totalne akrilatne zubne proteze?

Nakon što ste dobili svoju totalnu protezu morate imati strpljenja da se na nju naviknete; u početku ćete ju osjećati kao strano tijelo u ustima i trebati će malo vremena da se naučite s njom jesti i govoriti.

Vrlo često nakon kratkog perioda nošenja proteze ona može izazvati osjećaj “žuljanja” sluznice na nekom mjestu te njeno nošenje može izazvati bol ili može doći do odizanja proteza za vrijeme žvakanja. Ti su problemi najčešće posljedica slijeganja proteze na sluznicu ili preranog kontakta na nekom mjestu u zagrizu. Ti se nedostaci mogu jednostavno riješiti korekcijama proteze u ordinaciji dentalne medicine. Upravo su zbog toga važni kontrolni pregledi nakon izrade proteze. Dobro je nositi protezu bar dva sata prije dolaska u ordinaciju da se točno može vidjeti gdje proteza izazva ozljedu sluznice.

Isto tako su važne i redovne kontrole, najmanje dvaput godišnje. Važno je praćenje vašeg oralnog zdravlja i stanja proteze. Zbog postepene resorpcije kosti ispod proteze ona nakon nekog vremena može postati nestabilna (“prevelika”) i ispadati te ju je potrebno podložiti (s akrilatnim materijalom) kako bi se njena stabilnost poboljšala.

Na sluznici ispod zubne proteze, naročito kod žena, može se razviti upala uzrokovana gljivicama (Candida albicans), a nedekvatna higijena zubne proteze može dovesti i do bakterijske upale sluznice i zadaha iz usta.

Zubnu protezu je potrebno prati s zubnom pastom i četkicom za zube poslije svakog obroka te ju jednom dnevno uroniti u čašu vode s otopljenim sredstvom za dezinfekciju proteze (tablete za dezinfekciju proteza). Protezu treba u otopini držati minimalno 15 min. i zatim dobro isprati pod mlazom vode (odnosno prema uputi proizvođača). Ako protezu nemate u ustima, treba je zbog materijala iz kojeg je napravljena, staviti u čašu s vodom.

S protezom treba rukovati oprezno da bi se izbjegli lomovi i savijanje. Do oštećenja proteze najčešće dolazi kad je proteza izvan usta, kao posljedica pada pri čišćenju.

Oštećenja baze proteze i/ili zuba se mogu jednostavno reparirati u dentalnoj ordinaciji i/ili dentalnom laboratoriju.


Zašto se odlučiti na izradu totalne akrilatne zubne proteze baš u našoj ordinaciji?

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi protetskih nadomjestaka.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Vaša će totalna akrilatna zubna proteza biti izrađena u renomiranom dentalnom laboratoriju i biti će izvrsne kvalitete i estetike.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade totalne akrilatne zubne proteze.
 8. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 9. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 10. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
 11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

 Udovoljavamo li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za totalne akrilatne zubne proteze, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!