ZUBNE NOĆNE UDLAGE

Što su to zubne noćne udlage?

Zubne noćne udlage su prozirni plastični štitnici. Nose se noću na zubima i štite zube od parafunkcijskih kretnji čeljusti.

 

Što su parafunkcijske kretnje čeljusti (bruksizam)?

Parafunkcijske kretnje ili bruksizam je naziv na nesvjesno pretjerano noćno stiskanje ili škripanje zubima.

 

Koji su uzroci bruksizma?

Uzroci bruksizma su višestruki te ga najčešće pripisuju stresu, emocionalnoj napetosti i strahu.
To „noćno trošenje zuba“ povezano s dnevnim stresom zapravo je način na koji se naš organizam u opuštenom nesvjesnom stanju s njim nosi. Na te kretnje ne možemo utjecati, ali možemo zaštititi svoje zube od daljnjeg trošenja.

 

Koje su posljedice bruksizma?

Kao posljedica bruksizma javljaju se ozbiljne promjene u stomatognatom sustavu: zubi se pretjerano troše, gube svoju visinu, oblik, a mogu se javiti i cervikalni defekti (ogoljeli zubni vratovi). Ta pretjerana abrazija (trošenje) zubi postepeno uzrokuje lom zubne mase, lom i ispadanje ispuna (plombi), oštećenje protetskih radova, zubobolju, javljaju se i oštećenja parodonta i gubitak kosti. Trošenje zuba postepeno utječe na ukupno sniženje zagriza koje se očituje i na izgledu donje trećine lica. Kod pacijenta se javlja bol i promjene u čeljusnim zglobovima, zamor žvačnih mišića, nadalje mogu se javiti glavobolje, bolovi u području uha i vrata, osjećaj jutarnjeg umora i ukočenosti čeljusti.

 

Kako noćna udlaga štiti zube od trošenja?

Udlaga štiti zube na vrlo jednostavan način, ona sprječava direktan kontakt zuba gornje i donje čeljusti time i njihovo trošenje.
No važno je znati da će Vam noćne udlage pomoći sačuvati preostalo zubno tkivo od danjeg trošenja, no ne i vratiti izgubljenu zubnu masu. Ako želite vratiti izgubljene površine zuba njih je potrebno rekonstruirati. Ako se radi o manjim defektima koji su nastali kao posljedica trošenja zuba, oni se mogu rekonstruirati kompozitnim ispunima (plombama), veći gubitak zubne mase zahtjeva protetsku rekonstrukciju (npr.: inley-ima, ljuskicama, krunicama). Rekonstrukcijom izgubljenog zubnog tkiva automatski se podiže zagriz i vrača idealna visina donje trećine lica.

 

Kada se treba odlučiti na nošenje zubnih noćnih udlaga?

Na nošenje zubnih noćnih udlaga treba se odlučiti ako ste primijetili bilo koji od simptoma bruksizma (noćno škripanje i stiskanje zuba, zubna oštećenja s posljedičnim gubitkom zubne mase i preosjetljivošću zuba, jutarnje glavobolje i bolovi u području čeljusnog zgloba…).
Udlage se preporučuju i nakon izrade protetskih radova (ljuskica, krunica, mostova) kod pacijenata s izraženim parafunkcjskim kretnjama, kako bi se izbjegli neželjeni lomovi keramike i trošenje preostalih prirodnih zuba, te kod pacijenata koji pate od parodontnih bolesti, kako bi se spriječilo neželjeno pomicanje zubi.

 

Koja je razlika između zaštitnih noćnih udlaga, ritainera i sportskih udlaga?

Ritaineri su izgledom identični zubnim noćnim udlagam i izrađuju se na isti način, mogu se razlikovati u debljini same udlage. Glavna je razlika u njihovoj funkciji. Dok noćne udlage imaju funkciju zaštite zuba od danjeg trošenja, ritaineri imaju funkciju očuvanja postignutog položaja zuba nakon ortodonske terapije.
Sportske udlage mogu također biti izgledom slične noćnim udlagama. One se nose za vrijeme sporta i čuvaju zube od neželjenih udaraca, a time i od njihova oštećenja i loma. Postoje konfekcijske (kupuju se već gotove i prilagođavaju zubima) i individualne (izrađuju se individualno po otisku zuba pacijenta zbog toga su bolje i preciznije od konfekcijskih).

 

Postoje li i noćne udlage koje se nose kod poremećaja disanja?

Postoje i udlage (silensor) koje se koriste kod pacijenata koji pate od poremećaja disanja u snu (hrkanje, apneja). Princip rada udlaga (sastoje se od posebno povezanih udlaga za gornju i donju čeljust) je pomicanje donje čeljusti prema naprijed čime se sprečava zatvaranje dišnih putova.

 

Koji je postupak izrade zubne noćne udlage?

  • Postupak izrade zubne noćne udlage:
    Nakon prvog pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada noćne udlage i koja vrsta udlage, u ordinaciji se uzima otisak Vaših zuba.
  • Na temelju otisaka u dentalnom laboratoriju se izljeva njihov model i na njega se u posebnom uređaju adaptira plastična folija odgovarajuće debljine.
  • Slijedi proba udlage u ustima.

Koliko je dolazaka u ordinaciju potrebno za izradu zubne noćne udlage?

Za izradu zubne noćne udlage potrebna su dva dolaska u ordinaciju, najčešće se jedan dan uzima otisak za izradu noćne udlage, a drugi dan se ona predaje pacijentu. Ako je potrebno može biti izrađena u jednom danu.

 

Kolika je predviđena trajnost udlaga?

Predviđena trajnost udlage je oko 1,5-2god. Ona može biti i duža ako nemate izražene parafunkcijske kretnje i ako se održava idealna higijena usne šupljine i same udlage. U suprotnom, kod izraženih parafunkcijskih kretnji možda ćete prije progristi udlagu pa će ju trebati zamijeniti u kraćem roku. No imajte na umu da je bolje češće mijenjati udlage nego trošiti svoje zube. Isto tako ako ne održavate adekvatnu higijenu usne šupljine i same udlage biti će ju potrebno promijeniti u kraćem roku.

 

Kako održavati zubnu noćnu udlagu čistom?

Zaštitna noćna udlaga je izrađena od specijalne plastike i nosi se noću kada slina najmanje cirkulira usnom šupljinom. Zbog toga se na udlagu u toku noći lakše talože bakterije, i možete se probuditi uz dodatno neugodan jutarnji zadah.
Stoga je nužno navečer prije spavanja, kada znate da više nećete jesi i piti (osim vode) dobro oprati zube četkicom, zubnom pastom i interdentalnim koncem i/ili interdentalnom četkicom, a udlagu oprati zubnom četkicom i pastom. Ujutro nakon buđenja ponovno oprati i zube i udlagu. Za održavanje čistoće udlage poželjno je svakodnevno koristiti i tablete za higijenu zubnih proteza. (Tableta i udlaga se ubace u čašu mlake vode i ostave u otopini oko 15min., odnosno prema uputi proizvođača).

 

Zašto se odlučiti na izradu noćnih i drugih vrsta zubnih udlaga baš u našoj ordinaciji?

1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi zubnih udlaga.
2. Zajedno s udlagom, u našoj ćete ordinaciji dobiti i lijepu, praktičnu kutijicu za Vašu udlagu.
3. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
4. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
5. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
6. Materijal koji koristimo za izradu zaštitnih noćnih udlaga, kao i drugih vrsta udlaga je vrhunske kvalitete.
7. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
8. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
9. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
10. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Ako smatrate da udovoljavamo Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Dođite i zablistajte osmijehom!

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za noćne i druge vrste udlaga, dentalno zdravlje i dentalne usluge slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!