KRUNICE (NAVLAKE)

Što su to dentalne (zubne) krunice ili navlake?

Dentalne (zubne) krunice ili navlake su vrsta fiksno-protetskog nadomjestaka kojim se rekonstruira kruna prirodnog zuba.

Kada se treba odlučiti na izradu krunica?

Njihova je izrada indicirana kod većih destrukcija krune zuba (npr. slomljenih kruna, potamnjelih endodontski tretiranih zuba dodatno oslabljenih velikim ispunima, kod estetskih preoblikovanja rotiranih ili nagnutih zuba…). Osim estetske, ovom vrstom nadomjestaka, kruni zuba vračamo čvrstoću, sprječavamo njenu danju destrukciju i vraćamo joj izgubljenu funkciju.

Kako se izrađuju krunice?

Krunice se izrađuju u dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji dentalne medicine. Mogu biti izrađene u metal-keramici (metalna baza) ili bezmetalnoj keramici (bezmetalna baza tj. jezgra). Na bazu krunice se nanosi keramika. Nakon izrade u dentalnom laboratoriju krunice se cementiraju na prethodno izbrušen zub, zubnu nadogradnju ili implantat te ih prekrivaju poput kapice (navlake).

Zašto danas prednost dajemo bezmetalnim krunicama?

Danas prednost dajemo krunicama izrađenim u bezmetalnoj keramici zbog njezine biokompatibilnosti i estetske superiornosti. Bezmetalna keramika se može izrađivati i kompjuterskom tehnologijom  (CAD/CAM) čime se postiže vrhunska preciznost rada. Kod bezmetalnih keramičkih krunica izbjegnuta je i mogućnost pojave tamnih rubova koju katkad susrećemo kod metalkeramičkih krunica (zbog rubnog prosijavanja metala). Nadalje, nema mogućnosti pojave korozije i otpuštanja metalnih čestica. Postoji više vrsta bezmetalnih krunica (npr. e-max, empress, cirkon keramičke krunice …) razlikuju se s obzirom na sastav i svojstva, kao i način izrade. Svaka ima svoju indikaciju.

 

Postupak izrade krunice:

 1. Nakon pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada krunica slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada, te plan rada i definiranje termina i vremena izrade.
 1. Slijedi brušenje zuba.

Brušenje zuba za izradu krunice podrazumijeva smanjenje volumena zubne mase kako bi bilo mjesta za izradu umjetne keramičke krunice koja će nakon cementiranja na zub u potpunosti odgovarati funkcijski i estetski. U istoj posjeti se nakon brušenja uzimaju otisci Vaše situacije u ustima i izrađuje estetski prihvatljiva provizorna krunica. Otisak se šalje u dentalni laboratorij gdje će krunica biti izrađena.

 1. U slijedećoj posjeti vrši se proba gotove krunice ako ste s njom zadovoljni ona se odmah i cementira. Ukoliko postoji potreba za korekcijom, vrača se u na doradu u dentalni laboratorij.

Krunica (odnosno krunice, ako izrađujemo više njih) se cementira kada ste s njom u potpunosti zadovoljni.

 

Koliko vremenski traje proces izrade krunice i koliko je potrebno dolazaka u ordinaciju dentalne medicine?

Trajanje cijelog procesa izrade krunica od brušenja do njihovog cementiranja prosječno traje oko 10 dana, no ako je to nužno mogu biti gotove za 4-5 dana. U tom su vremenskom razdoblju potrebno je da dođete 2-3 puta u ordinaciju dentalne medicine.

 

O čemu treba razmisliti prije izrade krunica?

Savjetujemo Vam da prije izrade krunica,  osobito ako će se nalaziti u estetskoj zoni osmijeha razmislite o željenoj boji budućeg rada te o tome  da li želite i neku veću estetsku transformaciju. O svemu tome će uvelike ovisi koliko je zuba potrebno prekriti krunicama ili možda npr. kombinirati izradu krunica s ljuskicama, te da li je potrebno prethodno ostale zube izbijeliti.

Ako patite od nekog oblika bruksizma (škripanje, stiskanje zuba…) važno je da o tom problemu obavijestite doktora dentalne medicine prije izrade krunica. Naime, nakon cementiranja krunica biti će  potrebno izraditi noćni štitinik ili udlagu koja će štititi Vaše zube i krunice od oštećenja.

 

Što nakon izrade krunica?

Neposredno nakon cementiranja krunica ne preporuča se jesti sat vremena. Kada popusti anestezija moguća je lagana bol i preosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno). Ta osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna. Važno je nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene. Preporuča se uporaba meke četkice kojom ćete moći i blago masirati zubno meso bez straha od njegovog oštećena. Nekoliko dana nakon cementiranja preporuča se dodatno posvetiti pažnju njezi zubnog mesa (npr. koristiti Gengigel). Slobodno koristite zubni konac.

Otprilike tjedan dana nakon cementiranja krunica potreban je kontrolni pregled. On je izuzetno važan da se utvrde npr. eventualni prerani kontakti u zagrizu ili kliznim kretnjama, zbog odgovora mekih tkiva, zbog eventualno i dalje prisutne  osjetljivosti i boli zuba, itd.

Važno je da se strogo držite uputa doktora dentalne medicine kako bi Vaše krunice što dulje trajale.

Kolika je predviđena trajnost krunica?

Njihova predviđena trajnost prosječno  iznosi   5-15 god. pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa doktora dentalne medicine. Ona uvelike ovisi i o biološkom faktoru vaših prirodnih tkiva (ovisi o stanju zuba ispod navlake, o razini zubnog mesa na rubu navlake koje se neminovno s godinama postepeno povlači zbog starenja organizma). Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte njima odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, griženje olovaka i dr. predmeta. Obavezna je svakodnevna pravilna higijena i redovne kontrole kod doktora dentalne medicine svakih 6-12mjeseci.

 

Koja je cijena zubnih navlaka?

Cijena jedne metal keramičke navlake je 250€, a cijena bezmetalne navlake (e-max, cirkon, empres) je 390€. U tu cijenu je uključen: pregled, analiza, anestezija, provizorna navlaka, cementiranje trajne navlake i kontrolni pregled.

 

Zašto izraditi ljuskice baš u našoj ordinaciji:

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi krunica
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Vaše će krunice biti izrađene u renomiranim dentalnim laboratorijima i biti će izvrsne kvalitete i estetike.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. U cijeni izrade trajne krunice uključena je lokalna anestezija, privremene krunice i kontrolni pregled.
 8. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade krunica.
 9. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e- mail-a i društvenih mreža.
 10. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin. Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za zubne krunice, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!