LJUSKICE (VENEERS) I LAMINATI

Što su to keramičke ljuskice?

Ljuskice su tanke keramičke ljuske koje se lijepe, odnosno cementiraju na prednju površinu zuba te učinkovito mijenjaju njegovu boju, oblik, veličinu i/ili duljinu. Izrađuju se kada postoji potreba za poboljšanjem estetike zuba, odnosno osmijeha.

Što su to keramički laminati?

Laminati su vrsta ljuskica koje se cementiraju na površinu nebrušenog zuba (non-prep), za razliku od konvencionalnih ljuskica za izradu kojih je potrebno prethodno brušenje prednje površine zuba.

 

Prednost ljuskica nad ostalim protetskim nadomjescima

Prednost ljuskica nad ostalim protetskim nadomjescima je u tome što zahtijevaju minimalno brušenje prednje površine zuba (ljuskice) ili brušenje uopće nije potrebno (laminati). Građa materijala iz kojeg se izrađuju, kao i svojstva, posebno optička, vrlo su slična građi cakline (površinskom sloju zuba). Zbog toga ljuskice smatramo idealnim caklinskim nadomjeskom.

Ljuskice se smatraju  vrhuncem estetske stomatologije jer osmijeh mogu učiniti doslovno savršenim. Ljuskice ne mijenjaju boju, a smatraju se i “najnježnijim” nadomjeskom prema zubnom mesu.

 

Kada je indicirana izrada ljuskca?

Indicirane su primarno za ispravljanje manjih estetskih nedostataka zuba, kao što su: tamna boja zuba, diskolorani zubi, neadekvatna veličina zuba, nepravilna površina zuba, manje frakture zuba, mogu se ispraviti i manji nedostaci u položaju zuba (blago rotirani zubi, razmak između zuba…). Važno je znati da se ljuskice mogu postaviti samo na prirodne neliječene zube, prirodni zub mora imati dovoljno zdrave mase (kontrainducirana je izrada ljuskica na zubima ugroženim velikim karijesima i/ili plombama).

Da bi lakše procijenili da li su ljuskice doista rješenje za Vas možete ispuniti naš upitnik, no najbolje je da se kod nas naručite na besplatan pregled i konzultacije te da mi na temelju dijagnostike i analize situacije utvrdimo koja su funkcijsko-estetska rješenja najbolja za Vas.

 

Što su to kompozitne ljuskice?

Ljuskice se mogu izraditi i od kompozitnog materijala (materijala za izradu plombi). Izrađuju se free-hand bonding tehnikom  odmah u ordinaciji dentalne medicine, te nije potrebna suradnja s dentalnim laboratorijem. Kompozitnim ljuskicama također možemo postići znatno estetsko poboljšanje izgleda zuba, cijenom su povoljnije, ali su keramičke kvalitetom, trajnošću i estetikom superiornije.

 

Postupak izrade keramičkih ljuskica:

 1. Nakon pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada ljuskica slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada, te plan rada i definiranje termina i vremena izrade. Trajanje cijelog procesa izrade keramičkih ljuskica od brušenja do njihovog cementiranja traje 7- 10 dana, no ako je to nužno mogu biti gotove za 3 – 4 dana.
 2. Brušenje zuba za izradu keramičkih ljuskica podrazumijeva minimalno brušenje prednje površine zuba, zubi se i neznatno skraćuju. Ako je potrebno ispraviti položaj zuba, brušenje je prilagođeno potrebi.

U slučaju da zubu treba npr. povećati volumen i/ili produžiti ga, zub uopće nije potrebno brusiti (izrađuju se laminati).

 1. U istoj posjeti se nakon brušenja uzimaju otisci Vaše situacije u ustima i izrađuju estetski prihvatljive provizorne ljuskice.

Otisak se šalje u dentalni laboratorij gdje izrađuju Vaše ljuskice.

 1. U slijedećoj posjeti vrši se proba gotovih ljuskica, ako ste s njima zadovoljni one se odmah i cementiraju. Ukoliko postoji potreba za korekcijom, vračaju se u dentalni laboratorij.

Trajne se ljuskice cementiraju kada ste s njima u potpunosti zadovoljni.

 

O čemu treba razmisliti prije izrade ljuskica?

Ako želite ispraviti izgled svojih prirodnih zuba koji su vidljivi u osmijehu idealno rješenje mogu biti upravo ljuskice. No indikacije za njihovu izradu su ograničene i svakako doktor dentalne medicine mora biti taj koji će na temelju pregleda i analize Vaše situacije utvrditi da li su ljuskice najbolje rješenje.

Savjetujemo Vam da prije izrade ljuskica razmislite o željenoj boji budućeg osmijeha i do koje ga granice želite korigirati, o tome u velike ovisi koliko je zuba potrebno prekriti ljuskicama i vidjeti da li je potrebno prethodno ostale zube izbijeliti.

Ako patite od nekog oblika bruksizma (škripanje, stiskanje zuba…) važno je da o tom problemu obavijestite doktora dentalne medicine prije izrade ljuskica. Naime, nakon cementiranja ljuskica biti će  potrebno izraditi noćni štitnik ili udlagu koja će štititi Vaše zube i ljuskice od oštećenja (od loma ili mogućnosti da se odcementiraju).

 

Što nakon izrade ljuskica?

Neposredno nakon cementiranja ljuskica ne preporuča se jesti sat vremena. Kada popusti anestezija moguća je lagana bol i preosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno). To je povezano sa količinom brušenja i odstranjivanjem dijela cakline. Blaga osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna. Važno je nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene. Preporuča se uporaba meke četkice kojom ćete moći i blago masirati zubno meso bez straha od njegovog oštećena. Nekoliko dana nakon cementiranja preporuča se dodatno posvetiti pažnju njezi zubnog mesa (npr.  koristiti Gengigel). Slobodno koristite zubni konac. Otprilike tjedan dana nakon postavljanja ljuskica potreban je kontrolni pregled. On je izuzetno važan da se utvrde npr. eventualni prerani kontakti u zagrizu ili kliznim kretnjama, zbog odgovora mekih tkiva, itd. Važno je da se strogo držite uputa doktora dentalne medicine kako bi Vaše ljuskice što dulje trajale. Njihova predviđena trajnost prosječno iznosi 5-10 god. pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa. Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte njima odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, griženje olovaka i dr. predmeta.

 

Koja je cijena ljuskica za zube?

Cijena jedne zubne ljuskice je 390€. U tu cijenu je uključen: pregled, analiza, anestezija, privremena ljuskica, cementiranje trajne ljuskice i kontrolni pregled.

 

Zašto izraditi ljuskice baš u našoj ordinaciji:

 1. Imamo 20 godina radnog iskustvo u izradi ljuskica.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh
 5. Vaše će ljuskice biti izrađene u renomiranom dentalnom laboratoriju i biti će izvrsne kvalitete i estetike
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja
 7. U cijeni izrade trajne ljuskice uključena je lokalna anestezija, privremene ljuskice i kontrolni pregled
 8. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade ljuskica
 9. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža
 10. Trudimo se poštovati dogovorene termine
 11. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
 12. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano zubne ljuskice, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!