FREE-HAND BONDING I KOMPOZITNE LJUSKICE

Što se podrazumjeva pod kompozitnim ljuskicama i free-hand bonding tehnikom?

Pod kompozitnim ljuskicama i free-hand bonding tehnikom podrazumjevamo sve direktne  kompozitne rekonstrukcije u zoni prednjih zuba (estetskoj zoni).

Tim se rekonstrukcijama ispravljaju nesavršenosti u osmijehu samo nadograđivanjem, bez ili uz minimalno brušenje zuba.

Kako je nastala ova tehnika?

Razvoj ove tehnike nastao je kao dio novog koncepta u dentalnoj medicini zvanog bio-estetika koji daje prednost minimalnim i mikroinvazivnim zahvatima uz maksimalno očuvanje biologije prirodnog zuba. Naime, zahvaljujući unaprijeđenim karakteristikama suvremenih kompozitnih materijala koji se svakodnevno koriste kao materijal se estetske ispune (bijele plombe) moguće je uz minimalno invazivnu preparaciju ili bez ikakve preparacije tj. bez brušenja zuba nadomjestiti dio zuba koji je oštećen ili nedostaje ili zub estetski preoblikovati te pri tome izraditi polikromatsku rekonstrukciju koja je svojim optičkim svojstvima slična prirodnim tkivima zuba, dentinu i caklini. Upravo je postizanje prirodne estetike zuba najveći izazov restoratvne dentalne medicine. Do danas su se kao rješenje za probleme estetike u području prednjih zuba primjenjivale uglavnom keramičke ljuskice i krunice.

Kada se odlučiti na kompozitne rekonstrukcije na prednjih zuba free-hand bonding tehnikom?

Indikacije za izradu kompozitnih rekonstrukcija u području prednjih zuba free-hand tehnikom su sva stanja koja narušavaju balans i estetiku osmijeh, kao što su npr.:

nepravilna dimenzija zube krune, nepravilan oblik i volumen krune zuba, diskoloracije (neestetska boja zuba, ili dijela zuba), nestetska površina zuba (udubljenja, oštećenja…), oštećen rub zuba ili njegovi kutovi zbog traume ili trošenja, cervikalne erozije (oštećeni dijelovi zuba uz zubno meso), neestetske plombe, karijes, manje ortodontske nepravilnosti (razmaci među zubima, blage rotacije zuba).

(Kako bi lakše procijenili jeste li kandidat za free-hand bonding tehniku možete ispuniti ovaj upitnik).

U svim tim slučajevima kompozitni materijal može biti apliciran direktno na zub te se njime nadoknađuje dio zuba koji nedostaje, zub se produžuje ili mu se povećava volumen, kompozitom se mijenja njegova boja ili se poboljšavaju njegova svojstva i oblik s konačnim ciljem estetskog redizajniranja cijelog osmijeha.

 

Koje su prednosti free-hand bonding tehnike?

Prednosti free-hand bonding tehnike su: očuvanje prirodnog zubnog tkiva, minimalno brušenje zuba ili brušenje uopće nije potrebno, makeover osmijeha u samo jednoj posjeti, financijski  povoljno rješenje, jednostavno repariranje, oštećen ili slomljen dio rekonstrukcije jednostavno se može zamjeniti novim kompozitom.

 

Postupak izrade kompozitnih rekonstrukcija free-hand bonding tehnikom:

 • Izrada započinje minimalnim brušenjem zuba ako je ono potrebno (odstranjenje karijesa, starog ispuna ili nužna remodelacija brušenjem). Radi li se o manjim estetskim transformacijama zdravih zuba brušenje najčešće uopće nije potrebno..
 • Slijedi priprema površine zuba za bonding (vezanje) kompozitnog materijala. Kompozitni materijal se zatim slojevito nanosi na površinu zuba (free hands) s ciljem estetske transformacije zuba.
 • Kompozitna rekonstrukcija se obrađuje (uklanjanje suviška materijala) i polira.

Koja su ograničenja ove tehnike?

Iako je tehnika jednostavna i brza i ima odlične estetske rezultate važno je napomenuti da ima svoja ograničenja, te nije indicirana u slijedećim slučajevima: tamniji zubi s opsežnim ispunima, nepravilnosti zagriza (npr. brdni zagriz, obrnuti zagriz), veći nedostatak zubne mase, veće ortodontske anomalije i izraženi bruksizm.

Što nakon izrade kompozitnih rekonstrukcija free-hand bonding tehnikom?

Odlučite li se na free-hand bonding tehniku morate biti svjesni i da je potrebo dodatno voditi računa kod odgrizanja  tvrde hrane, ne smiju se gristi nokti, kod pacijenata koji pate od bruksizma potrebno je izraditi zaštitne noćne udlage. Važna je dobra higijena i redovite kontrole kod doktora dentalne medicine. Kroz određeno razdoblje biti će potrebno kompozitne rekonstrukcije prepolirati jer su za razliku od keramičkih nadomjestaka (keramičke ljuskice, keramičke krunice) manje trajne i nisu postojane boje.

Neposredno nakon izrade kompozitnih rekonstrukcija free-hand bonding tehnikom, ako je bilo potrebno brušenje zuba, moguća je prisutnost boli i preosjetljivost zuba na podražaje što je normalna reakcija. Osjetljivost bi se trebala postepeno smiriti u narednih nekoliko dana.

Otprilike tjedan dana nakon izrade kompozitnih rekonstrukcija ovom tehnikom potreban je kontrolni pregled. On je izuzetno važan da se utvrde npr. eventualni prerani kontakti u zagrizu ili kliznim kretnjama.

Koliko traje izrada kompozitnih rekonstrukcija free-hand bonding tehnikom?

Izrada kompozitnih rekonstrukcija free-hand bonding tehnikom ovisi o veličini rekonstrukcije svakog pojedinog zuba, kao i o broju zubi koji se rekonstruiraju. Rekonstrukcija zubi estetske zone u jednoj čeljusti  može trajati od 1,5-2 sata, katkada i duže.

Zašto se odlučiti na izradu kompozitnih rekonstrukcija free-hand bonding tehnikom baš u našoj ordinaciji:

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi estetskih kompozitnih rekonstrukcija.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Svaka kompozitna rekonstrukcija bit će savšenog morfološkog oblika i estetike, izgledati će potpuno prirodno.
 4. Koristimo kompozitne materijale visoke kvalitete.
 5. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 6. U cijenu izrade kompozitne rekonstrukcije free-hand bonding tehnikom uključena je lokalna anestezija i kontrolni pregled.
 7. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade kompozitne rekonstrukcije free-hand bonding tehnikom.
 8. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, maila i društvenih mreža.
 9. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 10. Ispred ordinacije postoji besplatan parking .

Ukoliko nam želite pokloniti svoje povjerenje ovdje možete rezervirati svoj termin.

Ako na ovim stranicama niste našli odgovor na pitanja vezana uz free-hand bonding tehniku, dentalno zdravlje i druge dentalne usluge slobodno nam se obratite.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!