Danas puno ljudi pati zbog parafunkcijskih noćnih kretnji (npr. stiskanje, škripanje zuba). Ono kao posljedicu nosi niz problema u stomatognatnom sustavu. Kod pacijenta se javlja bol u zglobovima (temporomanibularnom zglobu), žvačnim mišićima, mogu se javiti i glavobolje. Zubi se troše, gube svoju visinu, oblik, mogu se javiti i cervikalni defekti (ogoljeli zubni vratovi). Trošenje zuba postepeno utječe na sniženje zagriza koje se očituje i na izgledu donje trećine lica. To je „noćno trošenje zuba“ vrlo često povezano i s dnevnim stresom i zapravo je način na koji se naš organizam u opuštenom nesvjesnom stanju s njim nosi. Na te kretnje ne možemo utjecati, ali možemo zaštititi svoje zube od daljnjeg trošenja. Jednostavno sredstvo koje nam to omogućuje su noćne udlage. One se izrađuju od plastične prozirnefolije. Postupak njihove izrade započinje u ordinaciji dentalne medicine u kojoj se uzima otisak Vaših zuba. Na temelju otisaka u dentalnom laboratoriju se izljeva njihov model i na njega se u posebnom uređaju adaptira plastična folija.

EDUKATIVNI-UDLAGE-1Sl.1. Faze izrade noćne udlage

Preporuča se udlagu nositi svaku noć. Ona je ugodna i ne može izazvati nikakve smetnje jer prekriva samo Vaše zube i spriječava njihov direktan kontakt pri parafunkcijskim kretnjama, a time i samo trošenje. Udlage su idealno sredstvo koje služi i za očuvanje postignutog položaja zuba nakon ortodonske terapije (ritainer).

EDUKATIVNI-UDLAGE-2Sl.2. Ritainer

Udlage se preporučuju i nakon izrade protetskih radova (ljuskica, krunica =navlaka, mostova) kod pacijenata s izraženim parafunkcjskim kretnjama, kako bi se izbjegli neželjeni lomovi keramike i trošenje preostalih prirodnih zuba, te kod pacijenata koji pate od parodontnih bolesti, kako bi sespriječilo neželjeno pomicanje zubi.

EDUKATIVNI-UDLAGE-2aSl.3. Fotografija situacije prije ljuskica na prednjim gornjim zubima, nakon izrade ljuskica i sa zaštitnom noćnom udlagom.

Postoje i specijalne sportske udlage. Nose se za vrijeme sporta i čuvaju zube od neželjenih udaraca, a time i od njihova oštećenja i loma.

EDUKATIVNI-UDLAGE-3Sl.4. Sportske udlage

Nadalje, postoje udlage (silensor) koje se koriste kod pacijenata koji pate od poremećaja disanja u snu (hrkanje, apneja). Princip rada udlage je pomicanje donje čeljusti prema naprijed čime se sprečava zatvaranje dišnih putova.

EDUKATIVNI-UDLAGE-3aSl.5. Silensor

Noćne udlage će Vam pomoći sačuvati preostalo zubno tkivo od danjeg trošenja. No ako želite vratiti izgubljene površine zuba, njih je potrebno rekonstruirati. Rekonstrukcijom izgubljenog zubnog tkiva automatski se podiže zagriz i vrača idealna visina donje trečine lica.Na slikama je prikaz slučaja pacijenta kod kojeg je kao posljedica dugogodišnjeg noćnog škripanja došlo do izrazitog sniženja visine zuba gornje i donje čeljusti, a time i visine samog zagriza.Taj je gubitak visine bio izražen posebno u području prednje zone zuba. Upravo je taj neestetski izgled zuba bio glavni razlog zbog koje je zatražio našu pomoć.

EDUKATIVNI-UDLAGE-4Sl.6. Prikaz slučaja: prije i poslije rekonstrucije krunicama i ljuskicama

Da bi se sniženi zubi rekonstrurali i vratila normalna visina zagriza, kod ovog je pacijenta bilo potrebno navlakama tj. krunicama „presvuči“ sve zube u donjoj čeljusti , a prednje zube gornje čeljusti rekonstrirati ljuskicama. Na taj je način svim oštećenim zubima vračen volumen, visina i adekvatan oblik. U ovom su slučaju navlake i ljuskice izrađene od istog bezmetalnog materijala(e-max). Na kraju su za svaku čeljust izrađene zaštitne noćne udlage koje sprječavaju direktankontakt pacijentovih zuba u snu. Tako su zaštićene krunice i ljuskice od mogućeg loma zbog snažnih parafunkcijskih noćnih kretnji, a preostali prirodni zubi od danjeg trošenja.