ORALNA KIRURGIJA

33,)Što je to oralna kirurgija?

Oralna kirurgija je specijalistička grana dentalne medicine koja obuhvaća niz kirurških zahvata kojima je cilj poboljšanje nepovoljnih anatomskih i bioloških situacija oralnog područja.


Koji su najčešći oralno kirurški zahvati?

Najčešći oralno kirurški zahvati su: vađenje zuba, kirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena, apikotomija, ugradnja implantata, podizanje sinusa, cistektomia, hemisekcija…

 

ALVEOTOMIJA

Što je to alveotomija?

Alveotomija (= rezanje koštane alveole u kojoj leži zub) je oralno kirurški zahvat kojim se odstranjuju u čeljusnoj kosti retinirani ili impaktirani zubi.


Što su to impaktirani ili retinirani zubi?

Impaktirani i retinirani zubi su zubi koji su se potpuno formirali unutar kosti, ali nisu iznikli u zubnom luku niti izvan njega. Njihova prisutnost u kosti potvrđuje se rendgenskom slikom. Najčešće je riječ  o umjacima (trećim kutnjacima).  Osim umnjaka retiniran ili impaktiran može biti bilo koji zub no češće su to gornji očnjaci, i donji pretkutnjaci. U kosti isto tako može biti djelomično ili potpuno zaglavljen jedan ili više zuba.


Koji su razlozi impaktiranosti ili retiniranosti zuba?

Razlog djelomične (retiniran) ili potpune (impaktiran) zarobljenosti zuba u čeljusnoj kosti su najčešće nepovoljan smjer njegova nicanja i/ili nedovoljno mjesta za nicanje u zubnom luku zbog drugog zuba ili neke druge mehaničke zapreke (koštanog ili mekog tkiva).


Koji su najčešći simptomi koji upućuju na impaktiran ili retiniran umnjak?

Impaktirani i retinirani umnjaci u toku svog nicanja mogu izazvati simptome poput pritiska na druge zube, bol, oticanje zubnog mesa koje ga okružuje, otežanog otvaranja usta zbog čega je indicirana alveotomija.


Što je to alvetomija umnjaka?

Alveotomija u području umnjaka označava ciljano odstranjenje kosti koja inkludira umnjak te onemogućuje njegovo izvlačenje. Zahvat se najčešće obavlja u lokalnoj anesteziji. Nakon uklanjanja njegovog koštanog oklopa slijedi ekstrakcija zuba.


Kada je potrebna odnosno indicirana alveotomija umnjaka?

Stroge indikacije za vađenje umnjaka su: perzistirajući i rekurentni perikoronitis (= dulje prisutna upala zubnog mesa koje djelomično prekriva zubnu krunu umnjaka ili upala koja se ponavlja), apsces, upala zubne pulpe i opsežna karijesna destrukcija koje nije moguće adekvatno  konzervativno sanirati, parodontne bolesti, cistične i tumorozne promjene te resorpcija drugog kutnjaka uzrokovana impaktiranim umnjakom. U slučajevima kada su zubi potpuno impaktirani i ne stvaraju nikakve smetnje nema potrebe da se odstranjuju.


Koliko traje zahvat alveotomije ?

Oralno kirurški zahvat alveotomije smatra se malim kirurškim zahvatom i prosječno traje oko 30-45min.

 

APIKOTOMIJA

Što je to apikotomija?

Apikotomija je oralno kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba (apex) zajedno s periapikalnim upalnim žarištem. Ona omogućuje pacijentima očuvanje zuba koji se ne mogu izliječiti endodontskom terapijom i koji bi se inače morali izvaditi.


Što je to periapikalna upala?

Periapikalna upala je upala područja kosti oko vrška korijena (apeksa) koja najčešće nastaje zbog nesanirane kronične upale zuba (granulom) ili njegove frakture u području vrha korijena.


Što se postiže apikotomijom?

Apikotomijom spašavamo zub koji se ne može izliječiti endodontskom terapijom i koji bi inače zbog toga morali izvaditi. Odstranjenjem vrha korijena i periapikalnog procesa postiže se zdravlje tog područja u čeljusti i prestanak boli.


Na kojim se zubima može napraviti apikotomija?

Apikotomija se može napraviti na svom zubima, no najčešće se radi na prednjim, jednokorijenskim zubima.


Koji je postupak apikotomije?

Oralno kirurški zahvat apikotomije se provodi u lokalnoj anesteziji. On započinje odizanjem režnja zubnog mesa i odstranjenjem djelića kosti iznad područja vrška korijena. Zahvatom se uklanja vrh korijena zuba zajedno s upalnim procesom u kosti, slijedi retrogradno punjenje završnog dijela korijenskog kanala i njegovo pečaćenje materijalim koji su za to predviđeni. Ovisno o individualnom slučaju pacijenta, zub se endodontski može tretirati prije samog zahvata ili za vrijeme zahvata. Na kraju se vraća gingivalni režanj i šiva se rana.


Kada je indicirana apikotomija?

Apikotomija je indicirana kod prisutnosti prezistentne periapikalne upale koju nije moguće riješiti endodontskim liječenjem. Ukoliko endodontski zahvat završi neuspješno, što je često posljedica kompleksne građe korijenskih kanala zbog koje nije moguće u potpunosti odstraniti svo upalom primjenjeno tkivo, stomatolog će apikotomirati zub da bi se izbjeglo vađenje zuba.


Koliko traje zahvat apikotomije?

Oralno kirurški zahvat apikotomije smatra se malim kirurškim zahvatom, a traje od 30 do 60 minuta, ovisno o kojoj regiji i zubu se radi. Zahvati na prednjim zubima su u pravilu kraći, dok su na donjim kutnjacima najdulji.

 

CISTEKTOMIJA

Što je cistektomija zuba?

Cistektomija je oralno kirurški zahvat odstranjivanja zubne ciste iz čeljusne kosti. Sam zahvat je vrlo sličan zahvatu apikotomije.


Što su to zubne ciste i zašto se moraju odstraniti iz čeljusti?

Zubne ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tekućinom,a mogu se razvijati u čeljusti i u mekom tkivu. Uzroci nastanka cista na vrhu zubnih korijena su različiti, no važno ih je rano otkriti i odstraniti jer imaju tendenciju danjeg rasta. Ciste najčešće rastu izuzetno sporo i može proći više godina dok ne budu otkrivene. Do bržeg rasta dolazi ukoliko se razvije upala cističnog tkiva. Svojim rastom cista destruira okolno tkivo. Ako se samo izliječi ili izvadi zub uzročnik razvoja ciste, a cista samostalno ostane u čeljusti ona će nastaviti rasti.


Koji simptomi ukazuju na prisutnost zubne ciste u čeljusti?

U početku svog razvoja ciste ne uzrokuju nikakve simptome. Simptomi se javljaju tek kada ciste postanu izuzetno velike ili dok ne dođe do infekcije njihova sadržaja. Ispupčenje čeljusti iznad zuba je jedan od simptoma koji mogu ukazati na rast ciste, a otok i bol ukazuju da je došlo do infekcije. Svojim rastom cista može izazvati promjene oblika i oštećenja čeljusti, može razmaknuti i ugrozi susjedne zube, pa čak i uticati na sinuse ili nos (u gornjoj čeljusti), a  može dovesti i do loma čeljusti.


Koji je postupak cistektomije?

Kirurški zahvat cistektomije vrlo je sličan apikotomiji. Prisutnost ciste potvrđuje se rendgenskim nalazom oštre ograničene ovalne tvorbe koja se u čeljusti nalazi samostalno ili na vrhu korijena zuba. Zahvat se najčešće obavlja u lokalnoj anesteziji, započinje odizanjem režnja zubnog mesa iznad područja ciste. Cistu je neophodno u potpunosti ukloniti iz čeljusti, a ako se nalazi na vrhu korijena zuba, ovisno o njegovu stanju, zub se ili vadi ili se retrogradno puni završni dio njegova korijenskog kanala. U šupljinu koja ostane nakon odstranjivanja ciste može se aplicirati umjetna kost, kako bi cijeljenje kosti bilo u punom opsegu.


Koliko traje zahvat cistektomije?

Oralno kirurški zahvat apikotomije smatra se manjim kirurškim zahvatom, a traje od 30 do 60 minuta, ovisno o lokaciji i veličini ciste.

 

FRENULEKTOMIJA

Što je to frenulektomija?

Frenulektomija je oralno kirurški zahvat kojom se odstranjuju abnormalno razvijeni frenulumi (nabori sluznice).


Što je to frenulum i kada ga je potrebno odstraniti?

Frenulum je naziv za nabore sluznice koji povezuju gornju ili donju usnu s zubnim mesom (frenulum usne) odnosno jezik s dnom usne šupljine (frenulum jezika). Ponekad frenulum usne može biti izrazito voluminozan, zadebljan i njegova vlakna mogu sezati duboko među zube što može imati negativne posljedice po njihov položaj i zdravlje: stvaranje razmaka (diastema), povlačenje zubnog mesa (recesija), ponovno razdvajanje zubi nakon ortodontske terapije (recidiv). Skraćeni frenulum jezika može izazvati poremećaj u razvoju govora i smetnje kod žvakanja, a kod beba otežano dojenje.


Koji je postupak frenulektomije?

Frenulektomija je oralno kirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Podrazumijeva manji kirurški rez kojim se frenulum odstranjuje ili premješta.

 

HEMISEKCIJA

Što je hemisekcija?

Hemisekcija je oralno kirurški zahvat odstranjivanjenja jedanog korijena (koji je najčešće zahvaćen upalnim procesom koji nije moguće sanirati) kod višekorijenskih zuba radi spašavanja preostalog dijela zuba. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i najčešće se izvodi na donjim kutnjacima.

 

EKSTRAKCIJA ZUBA

Što je to ekstrakcija zuba?

Ekstrakcija zuba je zahvat vađenja zuba ili njegovih ostataka iz koštane čašice (alveole). To je najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji. Provodi se u lokalnoj anesteziji.


Koji su razlozi za ekstrakciju zuba?

Moderna stomatologija ponajprije radi na prevenciji gubitka zuba. Ipak, ponekad je vađenje nužno i neizbježno. Najčešći razlozi za ekstrakciju su: uznapredovala parodontna bolest (pomični zub), cista koja uništava kost i veliki upalni proces koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba a nije ih moguće sanirati cistektomijom odnosno apikotomijom, ortodontski razlozi (nedostatak mjesta), frakturirani (slomljeni) korijen zuba, impaktirani i retinirani (ukliješteni) zub i mliječni zubi koji ne ispadaju spontano.


Koliko traje zahvat ekstrakcije zuba?

Duljina trajanja zahvata ekstrakcije ovisi o tome koliko je vađenje komplicirano. Tako kod parodontnih zuba ono može trajati par minuta, dok je za ankilozirane zube (zubi srasli s čeljusnom kosti), zube koji imaju kompliciranu građu ili su zaglavljeni u kosti katkada potrebno 45 i više minuta.


Koji je postupak kod oralno kirurških zahvata?

 • Svaki oralno kirurški zahvat započinje prvim pregledom uz uzimanje anamneze koja omogućuje procjenu zdravstvenog stanja Vaše usne šupljine, Vaše opće zdrastveno stanje, stanje Vaše oralne higijene, Vašu motiviranost i očekivanja. Utvrđuje se eventualna prisutnost nekih štetnih navika (pušenje, konzumiranje alkohola). Klinički pregled podrazumijeva extraoralni i intraoralni pregled sa posebnom pažnjom na mjesta gdje se planira oralno kirurški zahvat. Pored kliničkog pregleda obavezana je analiza rentgenske snimke i/ ili CBCT snimke alveolarne kosti. Nakon detaljnog pregleda i analize snimke stvara se plan terapije.
 • U slijedećoj posjeti vrši se dogovoreni kirurški zahvat. U našoj ordinaciji sve oralno kirurške zahvate obavlja vrhunski specijalist oralne kirurgije. Svi zahvati se provode u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni. Nakon zahvata kirurg će Vam dati sve potrebne upute.
 • Na kontrolnom pregledu za najčešće (ako to situacija ne zahtjeva prije) 7-10 dana skidaju se konci.

Što nakon oralno kirurškog zahvata?

Nakon završenog oralno kirurškog zahvata dobiti ćete upute kako bi Vam postoperativni period prošao što ugodnije. Biti će Vam prepisani odgovarajući lijekovi i upute koju hranu i piće je dobro konzumirati a koju izbjegavati. U toku 10-12 sati nakon zahvata trebali bi ledom izvana hladiti operativno područje i u tom periodu se odmarati. Da bi omogućili cijeljenje trebali biste izbjegavati energično ispiranje i grubo četkanje oko područja na kojem je izvršen oralno kirurški zahvat. To je važno kako se ne bi ugrozili šavovi i poremetilo formiranje ugruška koji je neophodan za pravilno cijeljenje, ali pravilna oralna higijena je neophodna. Također treba izbjegavati tvrdu hranu i pušenje. Operativno područje možda će biti utrnuto nekoliko dana ili tjedana nakon zahvata. Isto je tako normalna prisutnost boli koja se može kontrolirati analgeticima. Sva osjetljivost u tom području obično nestane unutar 14 dana. Po potrebi se prepisuje antimikrobna tekućina za ispiranje usta (na bazi klorheksidina) i/ili antibiotska terapija da bi se reducirala upala.


Zašto se odlučiti na oralno kirurške zahvate baš u našoj ordinaciji?

 1. Sve oralno kirurške zahvate u našoj ordinacija obavlja isključivo vrhunski specijalist oralne kirurgije.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Svi oralno kirurški zahvati biti će provedeni s materijalima izvrsne kvalitete.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 8. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 9. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
 10. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Ako smatrate da udovoljavamo Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za oralno kirurške zahvate, dentalno zdravlje i dentalne usluge slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!