PARCIJALNA (DJELOMIČNA) ZUBNA PROTEZA

Što je to parcijalna zubna proteza

Parcijalna ili djelomična zubna proteza je vrsta mobilne proteze koja se izrađuje u slučaju djelomičnog nedostatka zuba. Radi se o mobilnom protetskom radu kojeg  pacijent može samostalno izvaditi iz usta. Parcijalna zubna proteza rekonstrura izgubljena tkiva (zube, zubno meso, kost) u estetsku i funkcijsku cjelinu što idealnijeg zubnog niza s konačnim ciljem unaprjeđenja zdravlja i  kvalitete života pacijenta.


Kada se treba odlučiti za izradu parcijalne zubne proteze?

Na izradu parcijalne zubne proteze treba se odlučiti kod gubitka većeg broja zuba i okolnog tkiva (defekti sluznice i kosti zbog resorpcije kosti) kada nije moguća izrada fiksno protetskog rada ili fiksni protetski rad pacijentu nije financijski prihvatljiv. Takva se proteza oslanja i retinira s jedne strane na preostale prirodne zube i/ili fiksne protetske radove (kombinirani radovi) s druge strane na okolna tkiva (sluznica, čeljusna kost)


Koje su vrste parcijalnih zubnih proteza?

Postoje nekoliko vrsta parcijalnih ili djelomičnih proteza. Parcijalna akrilatna proteza, koja se sastoji od baze proteze (akrilat u boji zubnog mesa) koja nadomješta izgubljenu kost i meka tkiva,  umjetnih zuba koji nadomještaju zube koji nedostaju i žičanih kvačica kojima se proteza dodatno retinira na preostale zube. Takve se proteze u našoj ordinaciji izrađuju samo kao privremeno riješene do izrade konačnog protetskog rada te kao imedijatne proteze. Naime, one imaju slabu stabilnost i retenciju pa se lako odižu, a kvačice svojim pomicanjem oštećuju prirodne zube na koje se naslanjaju te dodatno izazivaju pojavu karijesa, oštećenje zubnog mesa i parodonta i konačno mogu te zube i rasklimati. Vidljivost kvačica je i estetski neprihvatljiva.

Danas se ti nedostaci rješavaju izradom kombiniranih protetskih radova (jedan dio protetskog rada je fiksan = npr. zubni most ili zubna krunica koji su cementirani na preostale zube, a drugi mobilan= zubna proteza koja se može skidati). Fiksni i mobilni   dijelovi kombiniranog rada međusobno su povezani vidljivim ili nevidljivim retencijskim elementima. Takvi radovi imaju bolju retenciju, stabilizaciju te bolji prijenos žvačnih sila. Tu ubrajamo: akrilatnu protezu na teleskopima, prečkama ili implatatima (to su proteze koje izvana izgledaju kao totalne akrilatne zubne proteze, a ispod proteze se nalazi fiksni dio kao npr. unutarnja teleskopska krunica na zubu, prečka, kugla ili sl. koji osiguravaju dodatnu retenciju i stabilizaciju proteze) te proteza sa metalnom bazom  (Wironit proteze). Proteze s metalnom bazom se preko lijevanih kvačica (koje obuhvaćaju zub nosač ili zubnu krunicu na zubu nosaču, a izlivene su u jednom komadu zajedno s bazom proteze) ili preko posebnih nevidljivih sveza (npr. ankeri, kugle, presiline) vežu na fiksni protetski rad (npr.zubni most).  Takve djelomične proteze su konstrukcijski složenije upravo zbog svojih retencijskih elemenata. Ti elementi osim što omogućuju bolju retenciju, stabilizaciju, te bolji prijenos sila,  mogu biti i u potpunosti su nevidljivi. Takvi radovi stoga ostavljaju vizualni dojam potpunog zubnog luka pa su i funkcijski i estetski superiorniji od klasičnih akrilatnih djelomičnih proteza. Prednost izrade parcijalne proteze s metalnom osnovom (Cr-Co metalna legura) je njena otpornost na lom a time i izrada tanke, lagane i reducirane površine baze proteze.


Koji je postupak izrade parcijalne zubne proteze i koliko traje?

Postupak izrade parcijalne zubne proteze ovisi o vrsti proteze koja se izrađuje.

Ukoliko se izrađuje akrilatna parcijalna proteza sa žičanim kvačicama kao privremeno rješenje ili kao imedijatna proteza (bilo totalna ili parcijalna) izrada proteze će biti brza (ako je to potrebno može biti izrađena u jednom dan). Imedijatna proteza se izrađuje dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog neposredno prije vađenja zuba. Ona upravo zbog toga neće biti precizna ali će osigurat da je pacijent u najkraćem mogućem roku bude opskrbljen sa zubima i ima prihvatljivo riješene dok čeka konačni mobilni, kombinirani ili fiksni protetski rad.

Izrada kombiniranih protetskih radova zahtjeva više faza izrade, a time i više dolazaka. Izrada takvog rada traje oko tri tjedna. Prvo se priprema i izrađuje fiksni dio rada, a zatim mobilni.


Izrada mobilnog dijela zahtjeva slijedeće faze:

 • Nakon prvog pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada parcijalne zubne proteze te koja vrsta parcijalne proteze, slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada, te plan rada i definiranje termina i vremena izrade.
 • Slijedi uzimanje otisaka, utvrđivanje međučeljusnih odnosa, visine zagriza. Na temelju otisaka i svih definiranih parametara tehničar u dentalnom laboratoriju izrađuje protezu.
 • Na probi proteze provjerava se estetika i funkcija proteze. Ukoliko je sve uredu, tehičar u laboratoriju završava njenu izradu.
 • Uz predaju proteze pacijentu se daju savjeti o žvakanju, govoru, održavanju proteze i oralnoj higijeni.
 • Slijedi kontrolni pregled i eventualna korekcija proteze.

O čemu treba razmisliti prije izrade parcijalne zubne proteze?

Ako razmišljate o izradi parcijalne zubne proteze morate znati da se radi o protetskom nadomjesku koji:

– omogućava povratak izgubljene žvačne funkcije, unaprjeđenje govora, pridonosi poboljšanju estetike cijele donje trećine lica, a svime time i poboljšanju kvalitete života

– se može izraditi kao privremeno rješenje do izrade konačnog protetskog rada

– ako neće biti fiksno vezan za podlogu već će svoju stabilnost ostvarivati svojim direktnim prianjanjem na površinu sluznice i preko žičanih kvačica, stabilnost i retencija takve proteze će biti slabija, ona se može odizati, a kvačice svojim pomicanjem mogu oštetiti prirodne zube na koje se naslanjaju te dodatno izazivaju pojavu karijesa, oštećenje zubnog mesa i parodonta i konačno mogu te zube i rasklimati. Nadalje, vidljivost kvačica nije estetska. Na protezu se treba priviknuti, a to je proces koji kod pacijenata različito dugo traje.

– ako je kombiniran (ima svoj fiksni i svoj mobilni dio) nema vidljivih retencija te odaje dojam cjelovitog, zdravog i lijepog zubnog niza, dobro je retiniran i stabilan pa zadovoljava i funkcijski gotovo kao fiksni protetski rad.


Što nakon izrade parcijalne zubne proteze?

Nakon što ste dobili protezu morate imati strpljenja da se na nju naviknete; u početku ćete ju osjećati kao strano tijelo u ustima i trebati će malo vremena da se naučite s njom jesti i govoriti.

Vrlo često nakon kratkog perioda nošenja proteze ona može izazvati osjećaj “žuljanja” sluznice na nekom mjestu te njeno nošenje može izazvati bol ili može doći do odizanja proteza za vrijeme žvakanja. Ti su problemi najčešće posljedica slijeganja proteze na sluznicu ili preranog kontakta na nekom mjestu u zagrizu. Ti se nedostaci mogu jednostavno riješiti korekcijama proteze u ordinaciji dentalne medicine. Upravo su zbog toga važni kontrolni pregledi nakon izrade proteze. Dobro je nositi protezu bar dva sata prije dolaska u ordinaciju da se točno može vidjeti gdje proteza izazva ozljedu sluznice.

Isto tako su važne i redovne kontrole, najmanje dvaput godišnje. Važno je praćenje vašeg oralnog zdravlja i stanja proteze. Zbog postepene resorpcije kosti ispod proteze ona nakon nekog vremena može postati nestabilna (“prevelika”) i ispadati te ju je potrebno podložiti (s akrilatnim materijalom) ili korigirati retencijske elemente kako bi se njena stabilnost poboljšala.

Na sluznici ispod zubne proteze, naročito kod žena, može se razviti upala uzrokovana gljivicama (Candida albicans), a nedekvatna higijena zubne proteze može dovesti i do bakterijske upale sluznice i zadaha iz usta.

Zubnu protezu je potrebno prati s zubnom pastom i četkicom za zube poslije svakog obroka te ju jednom dnevno uroniti u čašu vode s otopljenim sredstvom za dezinfekciju proteze (tablete za dezinfekciju proteza). Protezu treba u otopini držati minimalno 15 min. i zatim dobro isprati pod mlazom vode (odnosno prema uputi proizvođača). Ako akrilatnu protezu nemate u ustima, treba je zbog materijala iz kojeg je napravljena, staviti u čašu s vodom. S protezom treba rukovati oprezno da bi se izbjegli lomovi i savijanje. Do oštećenja proteze najčešće dolazi kad je proteza izvan usta, kao posljedica pada pri čišćenju. Oštećenja baze proteze i/ili zuba se mogu jednostavno reparirati u dentalnoj ordinaciji i/ili dentalnom laboratoriju.


Zašto se odlučiti na izradu parcijalne zubne proteze baš u našoj ordinaciji?

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi protetskih nadomjestaka.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Vaša će parcijalna proteza biti izrađena u renomiranom dentalnom laboratoriju i biti će izvrsne kvalitete i estetike.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade parcijalne zubne proteze.
 8. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 9. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 10. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
 11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za parcijalne zubne proteze, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!