MOSTOVI

Što su to dentalni (zubni) mostovi?

Dentalni (zubni) mostovi su fiksno protetski nadomjesci koje izrađujemo kod nedostatka jednog ili više zuba.


Kada se treba odlučiti na izradu mosta?

Izrada mosta je indicirana kod nedostatka jednog ili više zuba. Nedostatak samo jednog zuba može biti uzrokom brojnih problema u usnoj šupljini (susjedni zubi se naginju kako bi zatvorili nastali prostor te na taj način gube stabilnost, nastaju koštani džepovi, stradava i zub iz suprotne čeljusti koji isto tako nastoji svojim izrastanjem zatvoriti prostor između preostalih zuba suprotne čeljusti, nastaju promjene u zagrizu koje se pak mogu odraziti na čeljusni zglob …). Naši zubi moraju biti u kontaktu kako bi se žvačne sile pravilno prenosile na sve zube. Pri tome je najvažnije nadomjestiti zube žvačnog centa (drugi pretkutnjak, prvi i drugi kutnjak) jer su oni svojom građom prilagođeni tome da podnose najveće žvačno opterećenje. Njihov gubitak će dovesti do najvećih funkcijskih, a u konačnici i estetskih problema.


Kako se izrađuju mostovi?

Mostovi se izrađuju u dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji dentalne medicine. Mogu biti izrađeni u metal-keramici (metalna baza) ili bezmetalnoj keramici (bezmetalna baza tj. jezgra). Nakon izrade u dentalnom laboratoriju mostovi se cementiraju na prethodno izbrušene zube, zubne nadogradnje ili implantate.


Zašto danas prednost dajemo bezmetalnim mostovima?

Danas prednost dajemo mostovima izrađenim u bezmetalnoj keramici zbog njihove biokompatibilnosti i estetske superiornosti. Bezmetalna keramika se može izrađivati i kompjuterskom tehnologijom  (CAD/CAM) čime se postiže vrhunska preciznost rada. Kod bezmetalnih keramičkih mostova izbjegnuta je i mogućnost pojave tamnih rubova koju katkad susrećemo kod metalkeramičkih mostova (zbog rubnog prosijavanja metala). Nadalje, nema mogućnosti pojave korozije i otpuštanja metalnih čestica. Postoji više vrsta bezmetalnih mostova (e-max, cirkon keramički mostovi) razlikuju se s obzirom na sastav i svojstva, kao i način izrade. Svaki od njih ima svoju indikaciju.

Postupak izrade mosta

 • Nakon pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada mosta slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada, te plan rada i definiranje termina i vremena izrade.
 • Slijedi brušenje zuba. Za izradu mosta najčešće je potrebno izbrusiti dva ili više susjednih zuba. Oni će biti nosači zuba koji nedostaju. Nosači mostova mogu biti i implantati. U istoj posjeti se uzimaju otisci Vaše situacije u ustima i izrađuje se estetski prihvatljiv provizorni most ili provizorne krunice na zubima nosačima mosta. Otisak se šalje u dentalni laboratorij gdje će most biti izrađen.
 • U slijedećoj posjeti vrši se proba gotovog mosta, a ako ste s njim zadovoljni most se u dentalnom laboratoriju završava te u narednoj posjeti cementira.


Koliko vremenski traje proces izrade mosta i koliko je potrebno dolazaka u ordinaciju dentalne medicine?

Trajanje cijelog procesa izrade mosta od brušenja do njihovog cementiranja prosječno traje oko 10 dana, no ako je to nužno može biti gotov za 4-5 dana.
U tom je vremenskom razdoblju potrebno da dođete 3-4 puta u ordinaciju dentalne medicine.


O čemu treba razmisliti prije izrade mosta?

Savjetujemo Vam da prije izrade mosta,  osobito ako će se nalaziti u estetskoj zoni osmijeha, razmislite o željenoj boji budućeg rada te o tome  da li želite i neku veću estetsku transformaciju. O svemu tome će uvelike ovisi koliko se zuba treba uključiti u protetski rad, te da li je potrebno prethodno ostale zube izbijeliti.

Ako patite od nekog oblika bruksizma (škripanje, stiskanje zuba …) važno je da o tom problemu obavijestite doktora dentalne medicine prije izrade mosta. Naime, nakon cementiranja mosta biti će  potrebno izraditi noćni štitnik ili udlagu (ovdje saznaj više o udlagama) koja će štititi Vaše zube i most od oštećenja.

Što nakon izrade mosta?

Neposredno nakon cementiranja mosta ne preporuča se jesti sat vremena. Kada popusti anestezija moguća je lagana bol i preosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno) ako su zubi nosači mosta vitalni zubi. Ta osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna. Važno je nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene. Preporuča se uporaba meke četkice kojom ćete moći i blago masirati zubno meso bez straha od njegovog oštećena. Nekoliko dana nakon cementiranja preporuča se dodatno posvetiti pažnju njezi zubnog mesa (npr. koristiti Gengigel). Tamo gdje je to moguće, koristite zubni konac i/ili interdentalnu četkicu. Otprilike tjedan dana nakon cementiranja mosta potreban je kontrolni pregled. On je izuzetno važan da se utvrde npr. eventualni prerani kontakti u zagrizu ili kliznim kretnjama, zbog odgovora mekih tkiva, zbog eventualno i dalje prisutne  osjetljivosti i boli zuba, itd.

Važno je da se strogo držite uputa doktora dentalne medicine kako bi Vaš most što dulje trajao.


Kolika je predviđena trajnost mosta?

Njihova predviđena trajnost prosječno  iznosi 5-15 god. pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa doktora dentalne medicine. Ona uvelike ovisi i o biološkom faktoru vaših prirodnih tkiva (ovisi o stanju zuba nosača ispod mosta, o razini zubnog mesa na rubovima zuba nosača ili implantata koje se neminovno s godinama postepeno povlači zbog starenja organizma). Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, griženje olovaka i dr. predmeta. Obavezna je svakodnevna pravilna higijena i redovne kontrole kod doktora dentalne medicine svakih 6-12mjeseci.

Koja je cijena zubnog mosta?

Cijena metal-keramičkog mosta (metalna baza) je 250€ po članu a bezmetalnog mosta (bezmetalna baza tj. jezgra) je 390€ po članu. U cijenu je uključen: pregled, analiza, anestezija, provizorij, cementiranje i kontrolni pregled.


Zašto izraditi most baš u našoj ordinaciji:

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi mostova.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Vaš će most biti izrađen u renomiranom dentalnom laboratoriju i biti će izvrsne kvalitete i estetike.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. U cijeni izrade mosta uključena je lokalna anestezija, privremene krunice i/ili mostovi te kontrolni pregled.
 8. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade mosta.
 9. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, maila i društvenih mreža.
 10. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Ako smatrate da udovoljavamo Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za zubne mostove, dentalno zdravlje i dentalne usluge slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!