U novom blogu vam donosimo odgovore na najtraženija pitanja o zubnim mostovima i pritom najavljujemo AKCIJU NA BEZMETALNE ZUBNE MOSTOVE

1. KADA SE IZRAĐUJU ZUBNI MOSTOVI?

Izrada mosta je indicirana kod nedostatka jednog ili više zuba. Nedostatak samo jednog zuba može biti uzrokom brojnih problema u usnoj šupljini (susjedni zubi se naginju kako bi zatvorili nastali prostor te na taj način gube stabilnost, nastaju koštani džepovi, stradava i zub iz suprotne čeljusti koji isto tako nastoji svojim izrastanjem zatvoriti prostor između preostalih zuba suprotne čeljusti, nastaju promjene u zagrizu koje se pak mogu odraziti na čeljusni zglob …). Naši zubi moraju biti u kontaktu kako bi se žvačne sile pravilno prenosile na sve zube. Pri tome je najvažnije nadomjestiti zube žvačnog centa (drugi pretkutnjak, prvi i drugi kutnjak) jer su oni svojom građom prilagođeni tome da podnose najveće žvačno opterećenje. Njihov gubitak će dovesti do najvećih funkcijskih, a u konačnici i estetskih problema.

2. KOJE VRSTE ZUBNIH MOSTOVA POSTOJE?

Mogu biti izrađeni u metal-keramici (metalna baza) ili bezmetalnoj keramici (bezmetalna baza tj. jezgra)

3. ZAŠTO DAJEMO PREDNOST BEZMETALNIM ZUBNIM MOSTOVIMA?

Danas prednost dajemo mostovima izrađenim u bezmetalnoj keramici zbog njihove biokompatibilnosti i estetske superiornosti. Bezmetalna keramika se može izrađivati i kompjuterskom tehnologijom (CAD/CAM) čime se postiže vrhunska preciznost rada. Kod bezmetalnih keramičkih mostova izbjegnuta je i mogućnost pojave tamnih rubova koju katkad susrećemo kod metal keramičkih mostova (zbog rubnog prosijavanja metala). Nadalje, nema mogućnosti pojave korozije i otpuštanja metalnih čestica.

4. ZUBNI MOST SE ODCEMENTIRAO, ŠTO UČINITI?

Ako se most odcementira ili imate osjećaj da je most pomičan važno je što prije javiti se doktoru dentalne medicine. Biti će potrebno provjeriti stanje zuba nosača, napraviti njihov rentgenski snimak. Vizualno procijeniti stanje mosta. Katkad je dovoljno most samo recementirati, a katkad ga je potrebno izmijeniti ili naći neko drugo protetsko rješenje, sve primarno ovisi o stanju zuba nosača. Do dolaska u ordinaciju, ukoliko je most još u ustima na svojim nosačima, izbjegavajte žvakati na stranu na kojoj se nalazi most. Svakako pokušati i dalje što bolje održavati higijenu usne šupljine jer neadekvatna higijena može prouzročiti dodatnu upalu. I naravno, ako se most odcementira, sačuvajte ga i ponesite ga u ordinaciju.

5. KOJA JE CIJENA ZUBNOG MOSTA I KOJE SU MOGUĆNOPSTI PLAĆANJA?

Trenutna cijena u našoj ordinaciji za bezmetalni cirkonski most je 2.500,00kn po zubu, dok je za metal-keramički most cijena 1.800,00kn po zubu. Nažalost ta će cijena uskoro rasti radi već velikog porasta cijene materijala na tržištu. Mi Vam u mjesecu listopadu nudimo cijenu za bezemetalne mostove od 2.250,00kn po zubu. Akcija će trajati od 01.10.-31.10.2022. Odnosit će se samo na gotovinsko plaćanje. Ukoliko nemate mogućnost gotovinskog plaćanja možete platiti i obročno.(Tada je cijena za bezmetalni most 2.500,00kn po članu)
Više o obročnom plaćanju na linku.

6. ZUBNI MOST ILI IMPLANTAT?

Kad god to uvjeti (kao što su: zdrastveno stanje pacijenta, oralno zdravlje, životne navike, količina raspoložive kosti, kvaliteta kosti, financijske mogućnosti pacijenta…) dozvoljavaju, nadoknada izgubljenog zuba implantatom je najbolje rješenje. No kad ti uvjeti nisu zadovoljivi, a moguće je fiksno protetsko rješenje, mostovi su najkvalitetnije rješenje. Osobito ako budući nosači mosta nisu intaktni (imaju karijes, ispune i/ili su liječeni). Tako i nosači pod mostom bivaju zaštićeni te morfološki i funkcijski unaprijeđeni. Prema funkcijsko estetskim zahtjevima suvremene medicine, bezmetalni mostovi su superiornije rješenje u odnosu na metal-keramičke mostove.

7. ŠTO JE CIRKULARNI MOST?

Cirkularni most ili tzv. cirkularac je izraz koji se odnosi na most koji obuhvaća sve zube u jednoj čeljusti. Obično se izrađuje kada je broj preostalih zuba i/ili njihovo stanje ne dozvoljava drugo fiksno protetsko rješenje. Njime se može bitno unaprijediti funkcija i estetska cijelog zubnog niza kao i međučeljusni odnosi i visina zagriza.

8. ZAŠTO ZUB MOŽE BOLJETI ISPOD MOSTA?

Prije izrade mosta važno je zube koji će biti njegovi nosači sanirati. No usprkos toga katkad se na njima nakon nekog vremena može razviti karijes i/ili upala zuba, može doći do frakture… Sve te promjene mogu uzrokovati bol. Ako se bol javi odmah nakon cementiranja mosta najvjerojatnije se radi samo o privremenoj preosjetljivost koja će se postepeno smanjiti i prestati. Intenzivna bol koja se javlja na termičke podražaje, na zagriz, pulsirajuća bol, bol koja se javlja bez nekog podražaja, prezistentna bol koja se ne smiruje niti uz uporabu analgetika, oteknuće…simptomi su zbog kojih se treba hitno obratiti doktoru dentalne medicine.

9. ZUBNI MOST, KOJI JE VIJEK TRAJANJA?

Predviđena trajnost dentalnih mostova prosječno iznosi 5-15 god. pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa doktora dentalne medicine. Ona uvelike ovisi i o biološkom faktoru vaših prirodnih tkiva (ovisi o stanju zuba nosača ispod mosta, o razini zubnog mesa na rubovima zuba nosača ili implantata koje se neminovno s godinama postepeno povlači zbog starenja organizma). Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, griženje olovaka i dr. predmeta. Obavezna je svakodnevna pravilna higijena i redovne kontrole kod doktora dentalne medicine svakih 6-12 mjeseci.

10. KADA I KAKO SE ZUBNI MOST SKIDA?

Skidanje mosta je indicirano kada “stari most” više ne zadovoljava estetski i/ili funkcijski ili ako su stradali zubi nosači mosta. Most koji se skida nažalost se mora raspaliti i mehanički skinuti tako da ga nije moguće ponovno iskoristiti. Kod planirane izrade novog mosta, nakon skidanja starog mosta i eventualne sanacije zuba nosača, izrađuje se privremeni most koji pacijent “nosi” sve dok mu se ne izradi novi most u dentalnim laboratoriju.

11. ZUBNI MOSTOVI PRIJE I POSLIJE
POSTAVITE NAM VI PITANJE?