HIJALURONSKI DERMALNI FILERI

Što su to hijaluronski dermalni fileri?

Hijaluronski dermalni fileri su materijali na bazi hijaluronske kiseline koji se injekcijskom metodom apliciraju u površinske ili dublje dijelove kože, prvenstveno lica, s ciljem korekcije bora, brazdi, kožnih nabora, ožiljaka, nosa, podočnjaka, oblikovanja kontura lica i povećanja volumena (najčešće obraza i usnica) što rezultira nekirurškim face liftom.

Također koriste se u popunjavanju bora na vratu i dekolteu, a posebnim načinom iniciranja mogu se tretirati i drugi dijelovi tijela npr. ruke.

 

Kakve vrste dermalnih filera postoje?

Postoje različite vrste dermalnih filera. Tako razlikujemo dermalne filere na bazi: hijaluronske kiseline, kolagena, masnog tkiva, silikona, itd. Pri tome razlikujemo trajne  (npr. silikon) i privremene dermalne filere ili implantate (npr. hijaluronska kiselina).  Privremeni dermalni fileri se postepeno razgrađuju pa je za održanje željenog volumena takve filere potrebno opetovano aplicirati.

Mi najviše koristimo hijaluronske dermalne filere tvrtki Restylane, Anteis i Juvederm.

 

Koja je prednost dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline u odnosu na druge dermalne filere?

Prednost filera na bazi hijaluronske kiseline u odnosu na ostale dermalne filere je u njihovoj bio-kompatibilnosti i bio-razgradivosti u koži.  Hijaluronska kiselina se i prirodno nalazi u ljudskoj koži. Ona je kao prirodni polisaharid važan strukturni element u koži, potkožnom, vezivnom te sinovijalnom tkivu i tekućini, te ima važnu ulogu u balansu vode i cijeljenju, te omogućuje dobru hidrataciju. Do njenog gubitka postepeno dolazi u prirodnom procesu starenja kože koje počinje već u 20-im godinama. Osim hijaluronske kiseline koža počinje gubiti i kolagen, potkožnu masnoću i elastičnost. Kao posljedica toga, a uslijed gravitacijske sile i konstantne upotrebe mišića, stvaraju se bore, lice i usne gube na volumenu, koža postaje umorna i klone. Hijaluronska kiselina iz filera zapravo nadomješta hijalouronsku kiselinu koju je tijelo prethodno izgubilo. Fileri hijaluronske kiseline proizvode se biotehnološkim postupkom u laboratorijskim uvjetima, u obliku sterilnog prozirnog gela. Prednost modernih filera jest da nisu permanentni, za razliku od starih silikonskih filera, te da su dugotrajniji u odnosu na zastarjele kolagenske filere. Dodatna prednost hijaluronskih filera jest u tome što ih nije potrebno testirati na alergije jer nisu životinjskog porijekla, za razliku od kolagenskih filera koji potječu iz životinjskog kolagena. Kao i prirodnu hijaluronsku kiselinu, hijaluron iz gela razgrađuje enzim hijaluronidaza (koji se nalazi u našem organizmu), tako da gel na prirodni način nestaje iz tijela. Stoga ga možemo smatrati sigurnim i bezopasnim.

 

Na koji način dolazi do povećanja volumena dijela kože u koju je apliciran hijaluronski dermalni filer?

Hijaluronski dermalni filer apliciran u određeni sloj kože svojim volumenom odiže površinu kože te na taj način popunjava boru i/ili povećava volumen. Proizvođači nude svoje dermalne filere u nekoliko različitih stupnjeva gustoće, tako da je moguće veće ili manje povećanje volumena, ispunjenje bore ili korekcija, već prema tome kakav rezultat želimo. Hijaluronski dermalni filer dodatno poveća volumen kože i zahvaljujući hidrofiličnom svojstvu molekule hijaluronske kiseline. Naime, molekula hijaluronske kiseline na sebe veže molekule vode iz kože te time dodatno povećava svoj volumen, a osim toga  integrira se sa okolnim kolagenom. Posljednja medicinska istraživanja pokazala su da tijelo prirodno reagira na injekcije hijaluronske kiseline stvaranjem većih  količina kolagena, što poboljšava i produžuje rezultate takvih tretmana.

 

Kada se odlučiti na tretman hijaluronskim dermalnim filerima?

Hijaluronski dermalni fileri idealno su rješenje ako želite umanjiti bore lica, povećati volumen vaših usna i obraza dajući mladenački izgled licu uz očuvanje prirodnosti. Bore lica koje najviše izazivaju nezadovoljstvo i pridonose starijem izrazu lica su: bore “mrštilice” na čelu između obrva, bore čela (njih je kao i bore “smijalice” oko očiju najbolje tretirati injekcijama botoxa, ali se djelomično mogu popuniti i dermalnim filerima ili njihovom kombinacijom), nazolabijalne bore koje se protežu od nosa do usana sa svake strane lica a posljedica su “pada” obraza, bore oko usana (tzv. pušačke bore), bore oko kutova usana, horizontalna bora na bradi. To su dinamičke bore koje nastaju kao posljedica rada mimičke muskulature lica. Na aplikaciju hijaluronskim dermalnim filerima možete se odlučiti i ako želite ispuniti statičke bore koje nastaju prirodnim procesom starenja, ako želite blagu korekciju manjih ožiljaka na licu, manje korekcije nosa. Oni su idealni za konturiranje obraza, linije donje čeljusti kojim se doista može postići nekirurški face lifting.

 

Koji su najčešći tretmani hijaluronskim dermalnim filerima?

Najčešći tretmani hijaluronskim dermalnim filerima su popunjavanje nezaolabijalnih bora i popunjavanje usnica. Tim tretmanima, uz blistav osmijeh, koji možete ostvatiti u našoj ordinaciji, možete upotpuniti ljepotu donje trećine Vašeg lica. Istraživanja potvrđuju, da pri prvom kontaktu, upravo taj dio lica, usne i zubi, privlače najviše pažnje!

 

U kojoj se dobi može započeti s aplikacijom dentalnih filera?

Tretman hijaluronskim filerima može započeti sa stvaranjem prvih izraženijih bora, što kod nekog započinje u ranijoj dobi (krajem dvadesetih godina), a kod nekog kasnije, za što je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres). Veliki broj mladih žena na aplikaciju dermalnim filerima odlučuje se i u ranim dvadesetim primarno zbog povećanja usana te prevencije razvoja bora.

 

Koji je postupak aplikacije hijaluronskih dermalnih filera?

 • Postupak započinje prvim pregledom kojim primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana aplikacija hijaluronskih dermalnih filera, slijedi dogovor vezan za vaša estetska očekivanja te definiranje termina.
 • Prije postupka aplikacije potrebno je očistiti lice od šminke, zatim se na lice stavlja anestetska krema ili aplicira lokalni anestetik (ovisno o dogovoru s pacijentom) kako bi se ublažili injekcijski ubodi. Nakon otprilike 30 minuta anestetika krema se ukloni, očisti lice i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera.
 • Kad anestetik počne djelovati filer se u željeno područje ubrizgava tankim iglama ili kanilama.
 • Nakon aplikacije filera, tretirano područje se izmasira i ako je potrebno stavi se led.
 • Za otprilike dva tjedna preparat će se sam preraspodijeliti i dati svoj pravi učinak. Tada je poželjno napraviti kontrolu i ako je potrebno, mogu se napraviti potrebne korekcije.

Koliko traje tretman aplikacije hijaluronskim dermalnim filerom?

Sam tretman aplikacije hijaluronskim dermalnim filerom traje ovisno o području koje se tretira i količini filera koja se aplicira, od 30 do 60 minuta.

 

Je li tretman dermalnim filerima bolan?

Tretman je s obzirom na prethodnu aplikaciju anestetike kreme lagano bolan ili u potpunosti bezbolan ako se predhodno aplicira lokalna anestezija.

 

Kada rezultat aplikacije hijaluronskog dermalnog filera postaje vidljiv?

Rezultat aplikacije postaje vidljivi odmah nakon zahvata, ali potpuni rezultat je vidljiv za otprilike dva tjedna.

 

U kojim slučajevima aplikacija hijaluronskih dermalnih filera nije preporučena?

Aplikacija dermalnih filera se ne preporuča kod pacijenata koji imaju poremećaje zgrušavanja krvi ili kod pacijenata koji su na terapiji tromboliticina ili antikoagulansima. Ne smiju se aplicirati u blizini mjesta gdje postoje aktivne bolesti, kao što su upale, infekcije ili tumori.

 

O čemu treba voditi računa prije aplikacije hijaluronskih dermalnih filera?

Ako je u određeno područje već apliciran neki dermalni filer, preporuča se ponovno aplicirati istu vrstu filera ili pričekati dok se prethodni ne resorbira. Nakon njegove resorpcije može se aplicirati i druga vrstu filera. Ako se poslije aplikacije dermalnog filera planira tretman laserom, kemijski piling ili neku drugi postupak kod kojeg se očekuje aktivna dermalna reakcija postoji teoretski rizik pojave upalne reakcije na mjestu ubrizgavanja. Aplikaciju dermalnih filera treba planirati za oko dva tjedna nakon stomatoloških zahvata. Dermalni fileri nisu testirani na trudnicama i dojiljama.

 

Kakve se neželjene reakcije mogu očekivati nakon aplikacije hijaluronskih dermalnih filera?

Nakon aplikacije dermalnog filera može doći do reakcija koje se javljaju nakon injekcija; crvenilo, oticanje, bol, svrbež, modrice, (podljev), osjetljivost te grudice na mjestu ubrizgavanja. Crvenilo koje se može javiti na mjestu aplikacije nestaje obično nakon nekoliko sati. Lagani otok ili podljev, koji se također mogu javiti na mjestu aplikacije, nestaju za 3-7 dana. Kod pojave podljeva preporuča se na to mjesto stavljati led ili kremu protiv podljeva. Ona se kod osoba sklonih podljevima može početi koristiti (u dogovoru s liječnikom opće prakse) i dan prije i pet dana nakon zahvata. Podljevi su mogući i kod pacijenata koji upotrebljavaju supstance koje djeluju na funkciju trombocita, kao što su aspirin i nesteroidni protuupalni lijekovi. Kod sklonosti herpesu, preporuča se u dogovoru s liječnikom opće prakse, dan prije i nekoliko dana poslije uzeti antivirusni lijek. Od značajnijih nuspojava, mogu se pojaviti alergijska reakcija, koja je izrazito rijetka ili nekroza dijela kože. Ove nuspojave su iznimno rijetke.

 

Na što treba paziti i što izbjegavati nakon aplikacije hijaluronskih dermalnih filera?

Nakon tretmana dermalnim filerom preporuča se izbjegavanje: saune, izlaganje suncu, odlasci u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano. Ako to liječnik preporuči, područje u koje je apliciran gel može se nježno masirati preko sterilne gaze.

 

Koliko traje rezultat dobiven aplikacijom hijaluronskih dermalnih filera?

S obzirom, da se filer postepeno resorbira rezultat nakon aplikacije (ovisno o vrsti proizvoda) traje 6-12 mj., te se preporučuje ponoviti tretman za 6mj. Na taj ćete način održati željeni rezultat.

 

Zašto se odlučiti na aplikaciju hijaluronskim dermalnim filerima baš u našoj ordinaciji?

 1. Imamo dugogodišnje iskustvo u aplikaciji hijaluronskih dermalnih filera
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za estetski prirodan i savršen rezultat pomlađivanja i korekcije.
 5. Aplikacija hijaluronskog dermalnog filera biti će bezbolana i sigurana, truditi ćemo se da tretman bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 6. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije aplikacije i situacija nakon aplikacije hijaluronskog dermalnog filera.
 7. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 8. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 9. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rate, Maestro do 12 rata American do 12 rata, Diners do 6 rata, Erste & Steiermärkische banka Maestro i MasterCard do 12 rata.
 10. Ispred ordinacije postoji besplatan parking

Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin. Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za hijaluronske dermalne filere, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!