Danas puno ljudi pati zbog parafunkcijskih noćnih kretnji (npr. stiskanje, škripanje zuba). Ono kao posljedicu nosi niz problema u stomatognatnom sustavu. Kod pacijenta se javlja bol u zglobovima (temporomanibularnom zglobu), žvačnim mišićima, mogu se javiti i glavobolje.

Problem škripanja zubi

Kod škripanja zubi, zubi se troše, gube svoju visinu, oblik, mogu se javiti i cervikalni defekti (ogoljeli zubni vratovi).

Trošenje zuba postepeno utječe na sniženje zagriza koje se očituje i na izgledu donje trećine lica.

To je „noćno trošenje zuba“ vrlo često povezano i s dnevnim stresom i zapravo je način na koji se naš organizam u opuštenom nesvjesnom stanju s njim nosi.

Na te kretnje, kao što je škripanje zubi, ne možemo utjecati, ali možemo zaštititi svoje zube od daljnjeg trošenja.

Jednostavno sredstvo koje nam to omogućuje su noćne udlage za zube. One se izrađuju od plastične prozirne folije. Postupak njihove izrade započinje u ordinaciji dentalne medicine u kojoj se uzima otisak Vaših zuba. Na temelju otisaka u dentalnom laboratoriju se izljeva njihov model i na njega se u posebnom uređaju adaptira plastična folija.

Slika 1. Faze izrade nodne udlage za zube

Slika 1. Faze izrade nodne udlage za zube

Kako koristiti noćne udlage za zube

Preporuča se udlagu nositi svaku noć. Ona je ugodna i ne može izazvati nikakve smetnje jer prekriva samo Vaše zube i sprječava njihov direktan kontakt pri parafunkcijskim kretnjama, a time i samo trošenje.
Udlage za zube su idealno sredstvo koje služi i za očuvanje postignutog položaja zuba nakon ortodontske terapije (ritainer).

Slika 2. Ritainer

Slika 2. Ritainer

Također se preporučuju i nakon izrade protetskih radova (ljuskica, krunica =navlaka, mostova) kod pacijenata s izraženim parafunkcijskim kretnjama, kako bi se izbjegli neželjeni lomovi keramike i
trošenje preostalih prirodnih zuba, te kod pacijenata koji pate od parodontnih bolesti, kako bi se spriječilo neželjeno pomicanje zubi.

Slika 3. Fotografija situacije prije ljuskica na prednjim gornjim zubima, nakon izrade ljuskica i sa zaštitnom noćnom udlagom za zube

Slika 3. Fotografija situacije prije ljuskica na prednjim gornjim zubima, nakon izrade ljuskica i sa zaštitnom noćnom udlagom za zube

Sportske udlage

Postoje i specijalne sportske udlage za zube. Nose se za vrijeme sporta i čuvaju zube od neželjenih udaraca, a time i od njihova oštećenja i loma.

Slika 4. Sportske udlage

Slika 4. Sportske udlage

Silensor udlage

Nadalje, postoje udlage (silensor) koje se koriste kod pacijenata koji pate od poremećaja disanja u snu (hrkanje, apneja). Princip rada udlage je pomicanje donje čeljusti prema naprijed čime se sprečava zatvaranje dišnih putova.

Slika 5. Silensor

Slika 5. Silensor

Noćne udlage će Vam pomoći sačuvati preostalo zubno tkivo od danjeg trošenja. No ako želite vratiti izgubljene površine zuba, njih je potrebno rekonstruirati. Rekonstrukcijom izgubljenog zubnog tkiva automatski se podiže zagriz i vrača idealna visina donje trećine lica.

Udlage i pacijentovo škripanje zubi

Na slikama je prikaz slučaja pacijenta kod kojeg je kao posljedica dugogodišnjeg noćnog škripanja zubi došlo do izrazitog sniženja visine zuba gornje i donje čeljusti, a time i visine samog zagriza.
Taj je gubitak visine bio izražen posebno u području prednje zone zuba. Upravo je taj neestetski izgled zuba bio glavni razlog zbog koje je zatražio našu pomoć.

Slika 6. Prikaz slučaja: prije i poslije rekonstrucije krunicama i ljuskicama

Slika 6. Prikaz slučaja: prije i poslije rekonstrucije krunicama i ljuskicama

Da bi se sniženi zubi rekonstruirali i vratila normalna visina zagriza, kod ovog je pacijenta bilo potrebno navlakama tj. krunicama „presvući“ sve zube u donjoj čeljusti , a prednje zube gornje
čeljusti rekonstruirati ljuskicama. Na taj je način svim oštećenim zubima vraćen volumen, visina i adekvatan oblik. U ovom su slučaju navlake i ljuskice izrađene od istog bezmetalnog materijala
(e-max). Na kraju su za svaku čeljust izrađene zaštitne noćne udlage koje sprječavaju direktan kontakt pacijentovih zuba u snu. Tako su zaštićene krunice i ljuskice od mogućeg loma zbog snažnih
parafunkcijskih noćnih kretnji kao što je škripanje zubi, a preostali prirodni zubi od danjeg trošenja.

Ako želite saznati da li ste kandidat za udlage ispunite ovaj kratki upitnik.