stomatolog-patricia-keramicke-zubne-ljuskice

 

Keramičke zubne ljuskice su danas jedno od najtraženijih protetskih rješenja u estetskoj stomatologiji, one krase blistave i savršene osmijehe većini svjetskih filmskih i estradnih zvijezda.

Radi se o tankim keramičkim ljuskama koje se lijepe, odnosno cementiraju na prednju površinu zuba te učinkovito mijenjaju njegovu boju, oblik, veličinu i/ili duljinu.

Nastale su kao odgovor na dva ključna zahtjeva suvremene dentalne medicine, a to su savršena estetika zuba i minimalna invazivnost (minimalno brušenje zuba). One u potpunosti mogu ispuniti te zahtjeve. Ljuskice zahtijevaju minimalno brušenje prednje površine zuba (ljuskice) ili brušenje uopće nije potrebno (laminati) što je njihova osnovna prednost u odnosu na druga protetska rješenja. Nadalje, građa materijala iz kojeg se izrađuju, kao i svojstva tih materijala, posebno optička, vrlo su slična građi cakline (površinskom sloju zuba), što omogućuje  izradu estetski savršenog protetskog nadomjestka kojeg je teško razlikovati od prirodnog zuba. Konačni rezultat je stoga prirodan, ali estetski savršen osmijeh. Zbog svega toga ljuskice smatramo idealnim caklinskim nadomjestkom i vrhuncem estetske stomatologije.

 

INDIKACIJE ZA IZRADU LJUSKICA

Nažalost, ljuskice nije moguće izraditi kod svakoga. Indicirane su primarno za ispravljanje manjih estetskih nedostataka zuba, kao što su: tamna boja zuba, diskolorirani zubi, neadekvatna veličina zuba, nepravilna površina zuba, manje frakture zuba, mogu se ispraviti i manji nedostaci u položaju zuba (blago rotirani zubi, razmak između zuba…). Važno je znati da se ljuskice mogu postaviti samo na prirodne neliječene zube, prirodni zub mora imati dovoljno zdrave mase (kontraindicirana je izrada ljuskica na zubima ugroženim velikim karijesima i/ili plombama).

Da bi lakše procijenili da li su ljuskice doista rješenje za Vas možete ispuniti naš upitnik (http://www.stomatolog-patricia.hr/hr/ljuskice-upitnik/), no najbolje je da se kod nas naručite na besplatan pregled i konzultacije te da mi na temelju dijagnostike i analize situacije utvrdimo koja su funkcijsko-estetska rješenja najbolja za Vas.

 

POSTUPAK IZRADE LJUSKICA

Sam postupak izrade keramičkih ljuskica (možete vidjeti na našem videu) ima nekoliko faza:

 

1. PREGLED, DIJAGNOSTIKA, PLAN TERAPIJE

Nakon pregleda i dijagnostike na kojima dakle primarno utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada ljuskica slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada, te plan rada i definiranje termina i vremena izrade. Trajanje cijelog procesa izrade keramičkih ljuskica od brušenja do njihovog cementiranja traje 7- 10 dana, no ako je to nužno mogu biti gotove za 3 – 4 dana.

2. BRUŠENJE ZUBA

Za izradu keramičkih ljuskica potrebno je minimalno izbrusiti prednju površinu zuba, zubi se katkad i neznatno skraćuju. Ako je potrebno ispraviti položaj zuba, brušenje je prilagođeno potrebi. U slučaju da zubu treba npr. povećati volumen i/ili produžiti ga, zub uopće nije potrebno brusiti (izrađuju se laminati).

3. OTISCI

U istoj posjeti se nakon brušenja uzimaju otisci Vaše situacije u ustima i izrađuju estetski prihvatljive provizorne ljuskice. Otisak se šalje u dentalni laboratorij gdje izrađuju Vaše ljuskice.

4. CEMENTIRANJE LJUSKICA

U slijedećoj posjeti vrši se proba gotovih ljuskica, ako ste s njima zadovoljni one se odmah i cementiraju. Ukoliko postoji potreba za korekcijom, vračaju se u dentalni laboratorij. Trajne se ljuskice cementiraju kada ste s njima u potpunosti zadovoljni.

 

O ČEMU RAZMISLITI PRIJE IZRADE LJUSKICA?

Savjetujemo Vam da prije izrade ljuskica razmislite o željenoj boji budućeg osmijeha i do koje ga granice želite korigirati, o tome u velike ovisi koliko je zuba potrebno prekriti ljuskicama i vidjeti da li je prethodno potrebno ostale zube izbijeliti.

Ako patite od nekog oblika bruksizma (škripanje, stiskanje zuba…) važno je da o tom problemu obavijestite doktora dentalne medicine prije izrade ljuskica. Naime, nakon cementiranja ljuskica biti će  potrebno izraditi noćni štitnik ili udlagu (http://www.stomatolog-patricia.hr/hr/upitnik/) koja će štititi Vaše zube i ljuskice od oštećenja (od loma ili mogućnosti da se odcementiraju).

 

ŠTO NAKON CEMENTIRANJA LJUSKICA?

Neposredno nakon cementiranja ljuskica ne preporuča se jesti sat vremena. Kada popusti anestezija moguća je lagana bol i preosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno). To je povezano sa količinom brušenja i odstranjivanjem dijela cakline. Blaga osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna. Važno je nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene. Preporuča se uporaba meke četkice kojom ćete moći i blago masirati zubno meso bez straha od njegovog oštećenja i svakako nastaviti s uporabom interdentalnog konca. Nekoliko dana nakon cementiranja preporuča se dodatno posvetiti pažnju njezi zubnog mesa (npr. koristiti Gengigel).

 

KONTROLNI PREGLED

Otprilike tjedan dana nakon postavljanja ljuskica potreban je kontrolni pregled. On je izuzetno važan da se utvrde npr. eventualni prerani kontakti u zagrizu ili kliznim kretnjama, zbog odgovora mekih tkiva, itd.

Važno je da se strogo držite uputa doktora dentalne medicine kako bi Vaše ljuskice što dulje trajale. Njihova predviđena trajnost prosječno  iznosi do 10 god. pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa trajnost može biti i duža. Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte njima odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, griženje olovaka i dr. predmeta.

 

ZDRAVLJE I SAMOPOUZDANJE

Kao što znate, zdravi i lijepi zubi su bitni za zdravlje cijelog tijela, ali i za samopouzdanje. Brojna istraživanja upravo pokazuju da je donja trećina lica ta koja prva privuče pažnju sugovornika u komunikaciji. Stoga ako želite blistav i lijep osmijeh koji će Vas učiniti sretnijim, ljepšim i sigurnijim, a pri tome ne želite brusiti veću količinu zubne mase, keramičke ljuskice su kao trajnije i kvalitetno rješenje najbolji izbor.

Dođite i ostvarimo zajednički Vaš san!