stomatolog-patricia-keramicke-zubne-ljuskice

Povodom naše nove akcije na zubnu odnosno stomatološku fiksnu protetiku u ovom vam blogu donosimo neke informacije koje će vam približiti što je to stomatološka (zubna) protetika, odnosno njena grana fiksna zubna protetika, kada je indicirana, kako se izrađuju zubni fiksno protetski nadomjesci i što se njima postiže. Naše akcijske cijene koje smo za vas priredili u razdoblju od 15.03. – 15.04.2018. možete pronaći na kraju bloga.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=chRIvm1mR-I”]

ŠTO JE STOMATOLOŠKA (ZUBNA) PROTETIKA?

Fiksna zubna ili stomatološka protetika je grana zubne tj. stomatološke protetike koja se bavi nadomještanjem: izgubljenih zuba, izgubljene zubne mase i estetskom korekcijom postojeće. Zdrav i lijep osmijeh je bitan za zdravlje cijelog tijela, ali i za vaše samopouzdanje. Brojna istraživanja upravo pokazuju da je donja trećina lica ta koja prva privuče pažnju sugovornika u komunikaciji.

Cilj stomatološke protetike je rekonstrukcija postojećeg stanja vaših zuba u estetsku i funkcijsku cjelinu što idealnijeg osmijeha, njome možete dobiti osmijeh o kojem ste oduvijek sanjali.

KADA SE ODLUČITI NA STOMATOLOŠKU (ZUBNU) PROTETIKU?

Dakle, na stomatološku fiksnu protetsku terapiju se treba odlučiti ako zamijetite veće oštećenje jednog ili više zubi i/ ili ste nezadovoljni njihovom estetikom te ako vam nedostaje jedan ili više zuba. Ako uviđate da vam je potrebna izrada protetskog rada prvi vaš korak je odlazak na pregled u našu ordinaciju dentalne medicine. Mi ćemo vam na temelju analize i dijagnostike reći koje je protetsko rješenje najbolje za vas.

Treba i utvrditi razloge koji su doveli do stanja u vašoj usnoj šupljini. Oni vrlo često leže u neadekvatnoj oralnoj higijeni, problemima sa zagrizom, bruksizmom, nezdravim životnim navikama.

U fiksno protetske nadomjestke se ubrajaju: zubni mostovi, krunice, ljuskice, laminati, inlay-i i zubne nadogradnje. Fiksno protetski radovi se izrađuju u dentalnom laboratoriju na temelju otisaka uzetih u ordinaciji dentalne medicine. Zubne krunice i mostovi mogu biti izrađeni u metal-keramici (metalna baza) ili bezmetalnoj keramici (bezmetalna baza tj. jezgra). Na jezgru se nanosi keramika. Ljuskice, laminati i inlay-i (keramičke plombe) se izrađuju samo u keramici, a zubne nadogradnje se mogu izraditi uporabom dentalnih postova direktno u ordinaciji ili se izrađuju u dentalnom laboratoriju a mogu biti metalne ili bezmetalnie(e-max ili cirkonski).

Suvremena dentalna medicina teži tome da se očuva što više preostalog zdravog zubnog tkiva te da se izradom fiksnoprotetskog nadomjestka postigne savršen estetsko-funkcijski rezultat. Tako danas prednost dajemo izradi zubnih protetskih radova na zubnim implantatima (nadomjestak izgubljenog zuba implantatom ne zahtjeva brušenje susjednih zuba) i bezmetalnoj keramici (zbog njezine biokompatibilnosti i estetske superiornosti, ali i zbog manjeg brušenja zubnog tkiva). Bezmetalni fiksno protetski zubni nadomjesci se izrađuju i komjuterskom tehnologijom (CAD/CAM) čime se postiže vrhunska preciznost rada. Kod bezmetalne keramike izbjegnuta je mogućnost pojave tamnih rubova koju katkad susrećemo kod metalkeramičkih nadomjestaka (zbog rubnog prosijavanja metala). Nadalje, nema mogućnosti pojave korozije i otpuštanja metalnih čestica. Postoji više vrsta bezmetalne keramike (npr e-max, empress, cirkon…) s obzirom na sastav i svojstva, kao i način izrade. Svaka ima svoju indikaciju.

KORISNI SAVJETI PRIJE IZRADE PROTETSKOG RADA

Savjetujemo vam ako znate da vam je potrebna izrada nekog protetskog nadomjestka, osobito ako će se nalaziti u estetskoj zoni osmijeha, razmislite o željenoj boji budućeg rada te o tome želite li i neku veću estetsku transformaciju. O svemu tome će uvelike ovisi koliko se zuba treba uključiti u protetski rad, te da li je potrebno prethodno ostale zube izbijeliti. Ako patite od nekog oblika bruksizma (škripanje, stiskanje zuba…) nakon cementiranja fiksno protetskog rada biti će potrebno izraditi noćni štitnik ili udlagu koja će štititi Vaše zube i rad od oštećenja.

POSTUPAK IZRADE PROTETSKOG RADA

Postupak izrade fiksno protetskih radova je slijedeći;
Nakon pregleda i dijagnostike kojima primarno utvrđujemo da li je kod vas indicirana izrada fiksno protetskog nadomjestaka i koji fiksno protetski nadomjestak je najbolje  rješenje  vaše situacije, slijedi dogovor vezan za izgled budućeg rada. Definira se plan rada, termini i predviđa se vrijeme izrade. Ako je ono potrebno slijedi brušenje zuba, uzimanje otisaka situacije u vašim ustima te izrada estetski prihvatljivog provizornog rada. Na temelju otisaka u dentalnom laboratoriju izrađuje se vaš fiksno protetski nadomjestak. U slijedećoj posjeti vrši se proba gotovog rada, a kada smo s njim zadovoljni , on se cementira. Trajanje cijelog procesa izrade fiksno protetskih radova od brušenja do njihovog cementiranja prosječno traje  7-14 dana, no ako je to nužno rad može biti gotov za 3-7 dana. Brzina izrade ovisi o vrsti i veličini, odnosno o količini fiksno protetskih nadomjestaka. U tom je vremenskom razdoblju potrebno da dođete 3-4 puta u našu ordinaciju.

KOJA JE TRAJNOST FIKSNOG (PROTETSKOG ) RADA?

Predviđena trajnost stomatološkog fiksno protetskog nadomjestaka prosječno iznosi 10-15 god. (ovisno o vrsti nadomjestaka) pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa. Ona uvelike ovisi i o biološkom faktoru vaših prirodnih tkiva (ovisi npr. o stanju zuba na kojem je izrađen fiksno protetski rad (npr. prisutnost parodontoze), o razini zubnog mesa na rubovima zuba ili implantata, ono se neminovno s godinama postepeno povlači zbog starenja organizma…). Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, olovaka i dr. predmeta. Obavezna je svakodnevna pravilna higijena i redovne kontrole svakih 6-12mjeseci. Garancija na izradu zubno protetskog rada ovisi o svemu navedenom.

ZAŠTO ZDRAVLJE I LJEPOTU VAŠEG OSMIJEHA PREPUSTITI BAŠ NAMA, ZAŠTO SE ODLUČITI NA IZRADU FIKSNO PROTETSKOG RADA BAŠ KOD NAS?

Imamo petnaestogodišnje iskustvo u izradi protetskih nadomjestaka, trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha. Naš rad u vašim ustima će biti bezbolan i siguran i za vas što ugodniji. Vaš će fiksno protetski  nadomjestak biti izrađen u renomiranom dentalnom laboratoriju i biti će izvrsne kvalitete i estetike. U toku rada ćete biti upućeni u sve prednosti i mane svakog terapijskog postupka. Isto tako je važno da znate da ćemo poštovati vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu vašeg budućeg osmijeha.

Postoje protokoli kojih se čovjek može držati da ostvari neki uniformirani pojam lijepog, ali ljepota je individualna. Lijep osmijeh je individualan, svako od nas je drugačiji i ta se ljepota osmijeha može postići samo ako svakom pacijentu podarite baš ” njegov” lijep osmijeh. To je ono čemu težimo, a vjerujemo da imamo osjećaj za lijepo. Na vama neće raditi veliki broj ljudi, niti vi nećete biti samo broj. Svakom pacijentu pristupamo s pažnjom i uvijek imamo razumijevanja za vaše želje, vaše strahove i raspoloženje. Stoga se kod nas pacijenti osjećaju ugodno, opušteno i sigurno.

Ako se odlučite za nas, mi ćemo dati sve od sebe da stvorimo  VAŠ SAVRŠEN OSMIJEH!

I na kraju, ovdje možete saznati AKCIJSKE CIJENE za slijedeće zubne fiksno protetske nadomjeske:

KERAMIČKA LJUSKICA  1.990,00kn umjesto 2.500,00kn

CIRKONSKA NAVLAKA  1.990,00kn umjesto 2.500,00kn

E-MAX NAVLAKA  1.990,00kn umjesto 2.500,00kn

EMPRESS NAVLAKA  1.990,00kn umjesto 2.500,00kn

METALNA KERAMIČKA NAVLAKA 1.390,00kn umjesto 1.500,00kn

INLAY (ONLAY, OVERLAY) 1.290,00kn umjesto 1.500,00kn

*Akcijske cijene se odnose samo na gotovinsko plaćanje.