FIKSNA PROTETIKA

Što je to fiksna protetika?

Fiksna protetika je grana dentalne (zubne) protetike koja se bavi nadomještanjem: izgubljenih zuba, izgubljene zubne mase i estetskom korekcijom postojeće s ciljem rekonstrukcije u estetsku i funkcijsku cijelinu što idealnijeg osmijeha.


Što ubrajamo u zubne fiksno protetske  nadomjestke i po ćemu se oni razlikuju od mobilnih nadomjestaka?

U fiksno protetske nadomjestke se ubrajaju: zubni mostovi, krunice, ljuskice, laminati, inlay-i, i zubne nadogradnje. Fiksni protetski nadomjesci se za razliku od mobilnih (koji se mogu skinuti) trajno cementiraju na postojeće zube (i/ili implantate).


Kada se treba odlučiti na fiksno protetsku terapiju?

Na fiksno protetsku terapiju se treba odlučiti ako zamjetite veće oštećenje jednog ili više zubi i/ ili ste nezadovoljni njihovom estetikom te ako vam nedostaje jedan ili više zuba.


Kako se izrađuju fiksno protetski nadomjesci?

Fiksno protetski nadomjesci se izrađuju u dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji dentalne medicine. Krunice i mostovi mogu biti izrađeni u metal-keramici (metalna baza) ili bezmetalnoj keramici (bezmetalna baza tj. jezgra). Na jezgru se nanosi keramika. Ljuskice, laminati i inlay-i keramičke plombe se u dentalnom laboratoriju izrađuju uglavnom iz posebnih vrsta keramike. Zubne nadogradnje se mogu izraditi uporabom dentalnih postova direktno u ordinaciji dentalne ili se izrađuju u dentalnom laboratoriju od metala ili su bezmetalni (e-max ili cirkonski).


Koji su trendovi u suvremene dentalne medicine na polju fiksne protetike?

Suvremena dentalna medicina teži tome da se očuva što više preostalog zdravog zubnog tkiva te da se izradom fiksnoprotetskog nadomjestka postigne savršen estetsko-funkcijski rezultat. Tako danas prednost dajemo izradi protetskih radova na zubnim implantatima koji ne zahtijevaju brušenje postojećih zuba i bezmetalnoj keramici zbog njezine biokompatibilnosti i estetske superiornosti, ali i zbog manjeg brušenja zubnog tkiva. Bezmetalni fiksno protetski nadomjesci se izrađuju i komjuterskom tehnologijom (CAD/CAM) ćime se postiže vrhunska preciznost rada. Kod bezmetalne keramike izbjegnuta je mogućnost pojave tamnih rubova koju kadkad susrećemo kod metalkeramičkih nadomjestaka (zbog rubnog prosijavanja metala). Nadalje, nema mogućnosti pojave korozije i otpuštanja metalnih čestica. Postoji više vrsta bezmetalne keramike (npr e-max, empress, cirkon…) s obzirom na sastav i svojstva, kao i način izrade. Svaka ima svoju indikaciju.


Koji je postupak izrade fiksno protetskih radova?

Postupak izrade fiksno protetskih radova:

 • Na temelju pregleda i dijagnostike te Vašeg zdrastvenog stanja utvrđujemo razloge koji su doveli do stanja u vašoj usnoj šupljini. Oni vrlo često leže u neadekvatnoj oralnoj higijeni, problemima s zagrizom, bruksizmom, nezdravim životnim navikama (npr. pušenje). Na temelju svih podataka utvrđujemo da li je kod Vas indicirana izrada fiksno protetskog nadomjestka i koji fiksno protetski nadomjestak je najbolji za rješavanje vaše situacije u usnoj šupljini
 • Slijedi brušenje zuba, uzimanje otisaka situacije u vašim ustima te izrada estetski prihvatljivog provizornog rada. Na temelju otisaka u dentalnom laboratoriju se izrađuje vaš fiksno protetski nadomjestak.
 • U slijedećoj posjeti vrši se proba gotovog rada, a kada smo s njim zadovoljni on se cementira.

 
Koliko vremenski traje proces izrade fiksno protetskog rada i koliko je potrebno dolazaka u ordinaciju dentalne medicine?

Trajanje cijelog procesa izrade fiksno protetskih radova od brušenja do njihovog cementiranja prosječno traje oko 7-14 dana, no ako je to nužno rad može biti gotov za 3-7 dana. Brzina izrade ovisi o vrsti i veličini, odnosno o količini fiksno protetskih nadomjestaka.

U tom je vremenskom razdoblju potrebno da dođete 3-4 puta u ordinaciju dentalne medicine.


O čemu treba razmisliti prije izrade fiksno protetskog rada?

Savjetujemo Vam da prije izrade mosta,  osobito ako će se nalaziti u estetskoj zoni osmijeha, razmislite o željenoj boji budućeg rada te o tome  da li želite i neku veću estetsku transformaciju. O svemu tome će uvelike ovisi koliko se zuba treba uključiti u protetski rad, te da li je potrebno predhodno ostale zube izbijeliti.

Ako patite od nekog oblika bruksizma (škripanje, stiskanje zuba…) važno je da o tom problemu obavijestite doktora dentalne medicine prije izrade. Naime, nakon cementiranja fiksno protetskog rada biti će  potrebno izraditi noćni štitinik ili udlagu koja će štititi Vaše zube i rad od oštećenja.


Što nakon izrade fiksno protetskog nadomjestka?

Neposredno nakon cementiranja fiksno protetskog nadomjestka preporuča se ne jesti sat vremena. Kada popusti anestezija moguća je lagana bol i prosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno) ako su zubi na kojima je rad cementiran vitalni. Ta osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedna. Važno je nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene. Preporuča se uporaba meke četkice kojom ćete moći i blago masirati zubno meso bez straha od njegovog oštećena. Nekoliko dana nakon cementiranja preporuča se dodatno posvetiti pažnju njezi zubnog mesa (npr. koristiti Gengigel). Tamo gdje je to moguće, koristite zubni konac i/ili interdentalnu četkicu.

Otprilike tjedan dana nakon cementiranja rada potreban je kontrolni pregled. On je izuzetno važan da se utvrde npr. eventualni prerani kontakti u zagrizu ili kliznim kretnjama, zbog odgovora mekih tkiva, zbog eventualno i dalje prisutne  osjetljivosti i boli zuba, itd.

Važno je da se strogo držite uputa doktora dentalne medicine kako bi Vaš protetski nadomjestak što dulje trajao.


Kolika je predviđena trajnost fiksno protetskih nadomjestaka?

Njihova predviđena trajnost prosječno  iznosi 5-15 god. (ovisno o vrsti nadomjestka) pod uvjetom da se dakle pridržavate uputa doktora dentalne medicine. Ona uvelike ovisi i o biološkom faktoru vaših prirodnih tkiva (ovisi npr. o stanju zuba na kojem je izrađen fiksno protetski rad, o razini zubnog mesa na rubovima zuba ili implantata koje se neminovno s godinama postepeno povlači zbog starenja organizma…). Ako imate problema s bruksizmom svakako noću nosite zaštitne udlage, izbjegavajte odgrizati i trgati jako tvrdu hranu, zabranjeno je griženje leda, noktiju, griženje olovaka i dr. predmeta. Obavezna je svakodnevna pravilna higijena i redovne kontrole kod doktora dentalne medicine svakih 6-12mjeseci.


Zašto se odlučiti na izradu fiksno protetskog nadomjestka baš u našoj ordinaciji?
 

 1. Imamo 17 godina radnog iskustva u izradi protetskih nadomjestaka.
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha.
 3. Poštujemo Vaše želje vezane uz zdravlje i ljepotu Vašeg budućeg osmijeha i trudimo se da su iste u potpunosti zadovoljene.
 4. Naš je cilj ostvariti za Vas funkcijski i estetski savršen osmijeh.
 5. Vaš će fiksno protetski rad biti izrađen u renomiranom dentalnom laboratoriju i biti će izvrsne kvalitete i estetike.
 6. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 7. U cijeni izrade fiksno protetskih nadimjestaka uključena je lokalna anestezija, privremeni protetski rad zadovoljavajuće estetike i kontrolni pregled.
 8. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade fiksno protetskog rada.
 9. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 10. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 11. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: American do 12 rata, Diners do 6 rata, Erste & Steiermärkische banka Maestro i MasterCard do 12 rata.
 12. Ispred ordinacije postoji besplatan parking.

Lijep osmijeh je individualan, svako od nas je drugačiji i ta se ljepota osmijeha može postići samo ako svakom pacijentu podarite baš ” njegov” lijep osmijeh. To je ono čemu težimo, a vjerujemo da imamo osjećaj za lijepo. Ako se odlučite na nas, mi ćemo dati sve od sebe da stvorimo BAŠ VAŠ SAVRŠEN OSMIJEH!

 Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin.

 Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za zubnu protetiku, dentalno zdravlje i dentalne usluge slobodno nas kontaktirajte.

Stojimo Vam na raspolaganju!

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!