3.SLIKA FILERInova

Danas mladoliki izgled svojih lica svjetske zvijezde zahvaljuju upravo dermalnim filerima i botoksu. Dermalni fileri potpuno su promijenili estetsku medicinu i to zbog: mogućnosti estetskog poboljšanja izgleda te mladenačkog dojma i svježine i to sve tijekom samo sat vremena, neinvazivnosti i brzine zahvata, sigurnosti, te odlične podnošljivosti.

Posljednjih su deset godina fileri postali zlatni standard kada je riječ o popunjavaju bora lica. Gotovo 80% žena smatra prihvatljivim i poželjnim dermalnim filerima i/ili botoxom “vratiti sat unatrag” te uljepšati izgled svoga lica i usana.
Prava revolucija je započela kad je Bengt Agerup, švedski genije, uspio stabilizirati hijaluronsku kiselinu 90-tih godina i okrenuo je estetiku naglavačke. Izumio je tada prvi neživotinjski i biološki prirodni hijaluronski dermalni filer, Restylane. Do tada, jedini način punjenja usnica ili obraza bio je kolagenskim filerima koji nisu dugo trajali, a koji su rezultirali čestim alergijskim reakcijama (napravljeni su bili od svinjskog kolagena), ili još puno gore silikonske injekcije koje su razlog velikog broja trajno izobličenih (“pačjih”) usana.

Naime, kao dermalni fileri koriste se razni materijali; hijaluronska kiselina, kolagen, masno tkivo, silikon, itd. Pri tome razlikujemo trajne (npr. silikon) i privremene dermalne implantate (npr. hijaluronska kiselina). Prednost filera na bazi hijaluronske kiseline u odnosu na ostale dermalne filere je u njihovoj kompatibilnosti i bio-razgradivi u koži.

Hijaluronski dermalni fileri

Dakle, radi se o injekcijskim tretmanima specijalnim gelom na bazi hijaluronske kiseline s ciljem korekcije bora, brazdi, kožnih nabora, ožiljaka, oblikovanja kontura lica i povećanja volumena (najčešće obraza i usnica) što rezultira nekirurškim face liftom. Također koriste se u popunjavanju bora na vratu i dekolteu, a posebnim načinom injiciranja tretiraju se i šake. Proizvođači nude svoje dermalne filere u nekoliko različitih stupnjeva gustoće, izbor gustoće filera ovisi o području u koji se aplicira i rezultatu koji se očekuje.

Aplikacijom dermalnog filera bore lica se mogu bitno umanjiti, usne i obrazi povećati dajući mladenački izgled licu uz očuvanje prirodnosti. Svakako ne treba pretjerivati. I ovdje vrijedi pravilo manje je više. U javnosti, nažalost možemo vidjeti puno primjera pretjerivanja rezultat kojih su okrugla, otečena lica, neprirodno velike usne… Hijaluronska kiselina se i prirodno nalazi u ljudskoj koži. Ona je kao prirodni polisaharid važan strukturni element u koži, potkožnom, vezivnom te sinovijalnom tkivu i tekućini, te ima važnu ulogu u balansu vode i cijeljenju, omogućuje dobru hidrataciju, no gubi se u prirodnom procesu starenja kože. Sa starenjem, koje počinje već u 20-im godinama, koža počinje gubiti hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožnu masnoću i elastičnost. Kao posljedica toga, a uslijed gravitacijske sile i konstantne upotrebe mišića, stvaraju se bore, lice i usne gube na volumenu, koža postaje umorna i klone. Hijaluronska kiselina iz filera zapravo nadomješta hijalouronsku kiselinu koju je tijelo prethodno izgubilo.

Fileri hijaluronske kiseline proizvode se biotehnološkim postupkom u laboratorijskim uvjetima, u obliku sterilnog prozirnog gela. Prednost modernih filera jest da nisu permanentni, za razliku od starih silikonskih filera, te da su dugotrajniji u odnosu na zastarjele kolagenske filere. Dodatna prednost hijaluronskih filera jest u tome što ih nije potrebno testirati na alergije jer nisu životinjskog porijekla, za razliku od kolagenskih filera koji potječu iz životinjskog kolagena.

Kao i prirodnu hijaluronsku kiselinu, hijaluron iz gela razgrađuje enzim hijaluronidaza (koji se nalazi u našem organizmu), tako da gel na prirodni naćin nestaje iz tijela. Stoga ga možemo smatrati sigurnim i bezopasnim. Ta se hijaluronska kiselina veže za vodu i integrira s okolnim kolagenom vraćajući licu mladolik izgled. Hidrofilična priroda molekula hijaluronske kiseline kombinirana sa svojom trodimenzionalnom strukturom omogućava molekulama da vežu više vode od njihove vlastite težine. Posljednja medicinska istraživanja pokazala su da tijelo prirodno reagira na injekcije hijaluronske kiseline, stvarajući velike količine kolagena, što poboljšava i produžuje rezultate takvih tretmana.

Tretman dermalnim filerom

Dermalni hijaluronski fileri popunjavaju bore povećavaju volumen usana i obraza te revitaliziraju lice. Dermalni fileri se koriste za korekciju tzv. dinamičkih i statičkih bora. Dinamičke bore su bore između nosa i usana, oko očiju, korijena nosa i na čelu. Statične bore su bore koje nastaju pušenjem, npr. oko usana, oštećenjem od sunca i uslijed normalnog procesa starenja.

Aplikacijom filera u područje usana i obraza može se bitno povećati njihov volumen i promijeniti oblik, nadalje lice se može “podići” kao i kutovi usana, a da se pritom ne ugrožava prirodnost lica i mimika.

Tretman hijaluronskim filerima može započeti sa stvaranjem prvih izraženijih bora, što kod nekog započinje u ranijoj dobi (krajem dvadesetih godina), a kod nekog kasnije, za što je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres).

Prije samog zahvata, ukoliko koristite šminku za lice potrebno ju je ukloniti. Zatim se na lice stavlja anestetska krema ili aplicira lokalni anestetik (ovisno o dogovoru s pacijentom) kako bi se ublažili injekcijski ubodi. Nakon 15 minuta anestetika krema se ukloni, očisti lice i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera. Kad anestetik počne djelovati filer se u željeno područje ubrizgava tankim iglama ili kanilama. Dermalni su fileri materijali koji se injiciraju ispod ili u različite slojeve dermisa kože s ciljem podizanja njene površine. Prednost rada s kanilama u odnosu na igle je što smanjuju mogućnost nastanka hematoma. Sam tretman traje ovisno o području koje se tretira i količini filera koja se aplicira, od 30 do 60 minuta. Nakon aplikacije filera, tretirano područje se izmasira i ako je potrebno stavi se led. Tretman je s obzirom na anestetik koji se prethodno aplicira (postoje i fileri koji već u svom sastavu imaju anestetik), bezbolan. Rezultati su vidljivi odmah nakon zahvata.

1.SLIKA FILERInova

Mjere opreza

Aplikacija dermalnih filera se ne preporuča kod pacijenata koji imaju poremećaje zgrušavanja krvi ili kod pacijenata koji su na terapiji tromboliticina ili antikoagulansima.

Ne smiju se aplicirati u blizini mjesta gdje postoje aktivne bolesti, kao što su upale, infekcije ili tumori.

Ako je u određeno područje već apliciran neki dermalni filer, preporuča se ponovno aplicirati istu vrstu filera ili pričekati dok se predhodni ne resorbira i nakon njegove resorpcije može se aplicirati i druga vrstu filera.

Ako se poslije aplikacije dermalnog filera planira tretman laserom, kemijski piling ili neku drugi postupak kod kojeg se očekuje aktivna dermalna reakcija postoji teoretski rizik pojave upalne reakcije na mjestu ubrizgavanja.

Aplikaciju dermalnih filera treba planirati za oko dva tjedna nakon stomatoloških zahvata.

Dermalni fileri nisu testirani na trudnicama i dojiljama.

Nakon ubrizgavanja dermalnog filera može doći do nekih reakcija koje se mogu javiti nakon injekcija; crvenilo, oticanje, bol, svrbež, modrice, (podljevi), osjetljivost te grudice na mjestu ubrizgavanja.

Crvenilo koje se može javiti na mjestu aplikacije nestaje obično nakon nekoliko sati.

Lagani otok ili podljev, koji se također mogu javiti na mjestu aplikacije, nestaju za 3-7 dana. Kod pojave podljeva preporuča se na to mjesto stavljati led ili kremu protiv podljeva. Ona se kod osoba sklonih podljevima može početi koristiti (u dogovoru s liječnikom opće prakse) i dan prije i pet dana nakon zahvata. Podljevi su mogući i kod pacijenata koji upotrebljavaju supstance koje djeluju na funkciju trombocita, kao što su aspirin i nesteroidni protuupalni lijekovi.

Kod sklonosti herpesu, preporuča se u dogovoru s liječnikom opće prakse, dan prije i nekoliko dana poslije uzeti antivirusni lijek.

Ako to liječnik preporuči, područje u koje je apliciran gel može se nježno masirati preko sterilne gaze.

Za otprilike dva tjedna preparat će se sam preraspodijeliti i dati svoj pravi učinak. Tada je poželjno napraviti kontrolu i ako je potrebno, mogu se napraviti potrebne korekcije.

Nakon tretmana dermalnim filerom preporuča se izbjegavanje: saune, izlaganje suncu, odlasci u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano.

Od značajnijih nuspojava, mogu se pojaviti alergijska reakcija, koja je izrazito rijetka ili nekroza dijela kože. Ove nuspojave su iznimno rijetke.

S obzirom, da se filer postepeno resorbira, efekt popunjenosti bora (ovisno o vrsti proizvoda) traje 6-12 mj., te se preporučuje ponoviti tretman za 6mj. Na taj ćete način održati željeni rezultat.

Najčešći tretmani su popunjavanje nezaolabijalnih bora i popunjavanje usnica. Tim tretmanima, uz blistav osmijeh, možete upotpuniti ljepotu donje trećine Vašeg lica. Istraživanja potvrđuju, da pri prvom kontaktu, upravo taj dio lica, usne i zubi, privlače najviše pažnje!

[su_row]
[su_column size=”1/3″]prije-poslije-dermalni-fileri-150x150[/su_column]
[su_column size=”1/3″]dermalni-fileri-6[/su_column]
[su_column size=”1/3″] [/su_column]
[/su_row]