Zdrav i blistav osmijeh je nešto čemu težimo. Zdravlje zuba bitna je karika u zdravlju cijelog organizma. Prvi i najvažniji korak u održavanju njihova zdravlja je pravilna i redovita oralna higijena.

 

Zašto peremo zube?

Već nekoliko sati nakon pranja zuba na površini zuba, posebno na granici između zubnih vratova i zubnog mesa počinje se taložiti meka naslaga bijelo-žute boje koja se zove zubni plak. Zubni plak je kompleksni biofilm koji se sastoji od bakterija i njihovih metaboličkih nusprodukata, toksina, virusa, ostataka hrane i mrtvih stanica. On je glavni izvor bakterija odgovornih za razvoj karijesa i parodontnih bolesti. Zato je važno zube prati 2-3 puta dnevno. Ukoliko se sav plak ne odstrani s površine zuba u roku od otprilike 7 dana na površini zuba se počinje stvarati zubni kamenac. Naime, plak je kiseo, njegovu kiselost organizam nastoji neutralizirati taloženjem minerala iz sline u plak. Plak se postepeno kalcificira, tj. pretvara se u kamenac. Postoje supragingivne (iznad razine zubnog mesa) i subgingivne (ispod razine zubnog mesa) naslage zubnog kamenca.

Kamenac predstavlja sekundarni etiološki faktor koji pridonosi razvoju parodontne bolesti. On sam po sebi ne dovodi do upale, ali zbog svoje poroznosti i hrapavosti služi kao bakterijska niša velike površine, stoga je njegovo profesionalno odstranjenje izuzetno važno u zaštiti od razvoja parodontnih bolesti.

Čišćenje zubnog kamenca svakih 3-6 mjeseci pomaže u održavanju oralnog zdravlja. Osim u smirenju upale zubnog mesa, njegovog krvarenja, čišćenje zubnog kamenca pomaže i u uklanjanju neugodnog zadaha, te u uklonjenu pigmentnih obojenja zuba koja nastaju kao posljedica pušenja, ispijanja kave, čajeva. Nakon čišćenja, slijedi poliranje zuba, čime Vaš osmijeh postaje svjetliji i ljepši. Zubni kamenac se odstranjuje u ordinaciji dentalne medicine najčešće ultrazvučnim instrumentima koji osiguravaju njegovo bezbolno odstranjenje, bez opasnosti od oštećenja zubne površine na kojima se nalazi plak i kamenac. Najčešće se zubni kamenac može odstraniti u jednom tretmanu koji traje 30-45 min ovisno o količini naslaga. Još jedan od načina odstranjena mekih i tvrdih naslaga i oboljenja s površine zuba je i pjeskarenje zuba.

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja zubnih površina od zubnih naslaga (plaka, pigmentacija, kariogenih bakterija) visokotlačnim mlazom vode i praha. Ono se obavlja nakon postupka čišćenja zubnog kamenca traje 15-30 minuta, neinvazivan je, siguran i potpuno bezbolan postupak, isto kao i čišćenje zubnog kamenca. Radi se o čišćenje zubi pomoću mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata koje se raspršuju pomoću kontroliranog mlaza vode i komprimiranog zraka i tako uklanjaju zubni plak i pigmentacije. Pigmentacijama su skloniji pušači, pacijenti koji konzumiraju kavu, crno vino ili pak neke voćne i povrtne sokove koji mogu obojiti zube. Zubi su nakon njega sjajni i ispolirani te manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

Ako želite dobro svojim zubima, njihovom zdravlju i lijepiti, kao i zdravlju cijelog tijela iskoristite ovu naš akciju i zablistajte zdravim i blistavim osmijehom.