7 simptoma zbog kojih hitno morate posjetiti doktora dentalne medicine

1. INTENZIVNA BOL I OTOK

Bol zuba i otok lica su najčešći simptomi zbog kojih pacijenti traže hitnu stomatološku pomoć. Kod već prisutnog otoka obraza i/ili brade bol je vrlo često kontinuirana i nije više toliko intenzivna. Radi se doista o urgentnom stanju, posebno ako je ono popraćeno i povišenom temperaturom i nikako ga ne treba zanemariti jer može voditi u po život opasna stanja. Naravno, bilo bi dobro da to nisu jedini simptomi koji vas mogu natjerati u ordinaciju dentalne medicine. Zub ili zubi koji su uzročnici takvih simptoma su najčešće za vađenje, eventualno se mogu spasiti endodontskim liječenjem (odstranjenjem živca).

Ako je bol zuba akutna (tj. intenzivna, često pulsacijska) i još nema nikakvog otoka, ona je najčešće posljedica akutne upale zuba. Upala zuba obično započinje sa sve jačom osjetljivošću zuba na: termičke podražaje (toplo, hladno), zagriz i dodir na zub koji je pod upalom. Zub sa takvim simptomima treba endodontski liječiti. Čak i ako osjetite manju osjetljivost na hladno ili sami uočite prisutnost karijesa na zubu obratite se doktoru dentalne medicine. Nesanirani karijes u konačnici dovodi do razvoja upale zuba. Važno je znati da razvoj karijesa nije praćen s boli. Kada se jave simptomi preosjetljivosti na podražaje (toplo, hladno, slatko, zagriz) zub već može biti u upalnom stanju. To je glavni razlog da svakih 6-12 mjeseci morate na kontrole kod doktora dentalne medicine kako bi se na vrijeme otkrio karijes zuba i druge promjene koje nužno nemaju izražene simptome.

2. PROMJENA BOJE ZUBA

Katkad zubi mogu izgubiti vitalitet (odumrijeti) spontano bez izraženih simptoma. Kod kronične upale zuba uzrokovane najčešće karijesom može doći do postupnog odumiranja pulpnog tkiva bez promjene u osjetljivosti zuba i bez boli. Nakon nekog vremena zub samo potamni. Slično zub može odumirati postepeno godinama nakon traume (npr. jači udarac u zub). Takav zub u kojem se nalazi nekrotično pulpno tkivo treba također endodontski liječiti.

3. KRVARENJE ZUBNOG MESA I NEUGODAN ZADAH

Krvarenje zubnog mesa najčešće je znak upale zubnog mesa i parodonta (gingivitis i parodontitis). Taj je simptom često popraćen otečenim zubnim mesom, koje je bolno na dodir te neugodnim zadahom iz usne šupljine. Glavni razlozi nastanka ovakvog stanja su nakupljeni zubni plak i kamenac. Nemojte zanemariti te simptome jer upala zubnog mesa vodi u upalu parodonta koji je glavni uzrok gubitka zuba, a bakterije iz plaka i kamenca mogu biti uzrokom sistemskih bolesti. Jednostavno i brzo rješenje za ove simptome su profesionalno čišćenje i poliranje zuba u ordinaciji dentalne medicine minimalno 1-2 puta godišnje.

4. POMIČNOST ZUBA I/ILI PROTETSKOG RADA

Pomičnost zuba može biti uzrokovana parodontozom ili lomom dijela zuba (lom krune i/ili korijena zuba), isto tako to mogu biti uzroci pomičnosti protetskog rada (krunica, most). Protetski se rad nadalje može odcementirati te rasklimati ili ispasti sa zuba nosača i/ili implantata. Pomičnost protetskog rada na implantatima može biti posljedica odvajanja abatmenta (vanjskog dijela implantata) od implantata ili upalom kosti oko implantata (periimplantitis). To su sve ozbiljni simptomi zbog kojih treba što prije zatražiti stomatološku pomoć. Isto tako žuljanje ili ispadanje zubne proteze ne treba zanemariti.

5. BOLOVI NAKON POPRAVKA ZUBA, IZRADE PROTETSKOG RADA ILI KIRURŠKOG ZAHVATA U USNOJ ŠUPLJINI

Nakon izrade ispuna (plombe), protetskog rada (npr. ljuskice, krunice, mosta), ili nekog kirurškog zahvata u usnoj šupljini (npr. vađenja zuba, alveotomije, apikotomije, implantacije) period osjetljivosti ili boli u području intervencije može biti očekivan. Važno je pažljivo saslušati upute doktora i strogo ih se pridržavati. Ukoliko nakon takvih zahvata osjećate npr. da vam je zagriz povišen, da osjetljivost i/ili bol traju dulje od očekivanog perioda ili da se bol pojačava umjesto smanjuje, da se javio neočekivan otok, krvarenje ili temperatura, treba hitno otići na kontrolni pregled kod doktora dentalne medicine.

6. BOL U PODRUČJU TEMPOROMANDIBULARNOG (čeljusnog) ZGLOBA

Bol u području čeljusnog zgloba, njegovo “škljocanje”, preskakivanje zgloba, iskakanje zgloba… su razlozi zbog kojih bi trebali isto tako što prije potražiti pomoć doktora dentalne medicine. Postoji niz razloga zbog kojih se razvijaju promjene u području čeljusnog zgloba (najčešće je to neadekvatan zagriz) i važno ih je što prije dijagnosticirati i spriječiti danji razvoj oštećenja zgloba.

7. PROMJENE NA SLUZNICI USNE ŠUPLJINE

Crvenilo, peckanje, krvarenje, ranice, ulkusi, osipi i dr. promjene na sluznici usne šupljine kao i promjene na jeziku, promjene okusa te promjene količine sline… su znakovi koji mogu ukazivati na neki ozbiljni lokalni problemi ali i neku ozbiljnu bolest organizma.

Usta su ulazna vrata u naš organizam, o zdravlju zuba i cijele usne šupljine ovisi i zdravlje našeg tijela stoga ih nemojte zanemarivati. Najjače oružje protiv bolesti zuba i usne šupljine je redovita i pravilna higijena usne šupljine, a zatim i redovite kontrole kod doktora dentalne medicine. Ukoliko imate neki od navedenih simptoma nemojte ih zanemarivati jer svi oni, ako reagirate na vrijeme, mogu biti adekvatno riješeni, dok njihovo zanemarivanje može dovesti do ozbiljnih funkcijskih, estetskih i zdravstvenih problema u usnoj šupljini, što neminovno dovodi i do ozbiljnijih financijskih izdataka, a što je još strašnije i ozbiljnih zdravstvenih problema.