KOMPOZITNI ISPUN I INLAY

 

Što je to izrada dentalnog (zubnog) ispuna?

Izrada dentalnog ispuna je minimalno invazivni stomatološki zahvat kojim se rekonstruiraju (nadograđuju) dijelovi zuba zahvaćeni karijesom ili manji dijelovi zuba slomljeni traumom.

 

Kakva je razlika između kompozitnog ispuna i inlaya?

I kompozitni ispun i inlay su vrste estetskih ispuna (plomba), ali se razlikuju po vrsti materijala iz kojeg se izrađuju i načinu izrade.

Kompozitni ispuni (bijele plombe) se izrađuju direktno (odmah u ordinaciji) i najčešći su stomatološki zahvat. Oni su gotovo u potpunosti istisnuli iz uporabe amalgamske (tamne, srebrne plombe). Vežu se mikromehanički i kemijski za tvrda zubna tkiva, pa je za njihovu izradu potrebno minimalno odstranjenje karijesom promijenjenog zubnog tkiva. Uz adekvatan izbor boje i vrstu kompozitnog materijala, te oponašanjem prirodnog morfološkog oblika pojedinog zuba, moguće je postići savršen estetski i funkcijski rezultat. Danas free-hand bonding tehnikom visokokvalitetni estetski kompozitni materijali koriste i za ispravljanje nesavršenosti u osmijehu u (zoni prednjih zuba) samo  nadograđivanjem, bez ili uz minimalno brušenje zuba.

 

Za razliku od direktnog kompozitnog ispuna, inley se izrađuje od keramike (keramička plomba) i njegova je izrada indicirana kod nešto opsežnijih oštećenja na stražnjim zubima (pretkutnjacima, kutnjacima). Idealno je rješenje kada kvalitetno, minimalno invazivano želimo povisiti zagriz. Inlay se izrađuje indirektno u dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji. Gotov inlay se vraća u ordinaciju, gdje ga cementiramo u kavitet (rupu) zuba. Zbog kvalitete materijala iz kojeg je izrađen, funkcijski je i estetski superiorniji od kompozitnog ispuna. Osim od keramike, inlay se može izraditi indirektno u dentalnom laboratoriju od zlata i kompozitnog materijala.

 

Kada se treba odlučiti na izradu ispuna?

 

 • Kada postoje znakovi koji upućuju na prisutnost karijesa na zubnom tkivu kao što je: promjena boje zuba, oštećenja površine zuba, rupe na zubu, preosjetljivost na termičke podražaje (toplo, hladno), slatko.
 • Kada je potrebna rekonstrukcija zuba ispunima: npr. kod oštećenja površine zuba (cervikalni defekti, erozije) i manjih lomova zuba ili kod potrebe za estetskim preoblikovanjem prednjih zuba.
 • Kada je potrebno izmijeniti stare ispune: npr. kod promjene boje starih ispuna, kod oštećenja ispuna, promjene boje na rubovima ispuna.

 Pri svakoj sumnji na prisutnost karijesa važno je otići na pregled kod doktora dentalne medicine jer razvoj karijesa nije pračen osjetom boli. Kada se jave simptomi preosjetljivosti na podražaje (toplo, hladno, slatko, zagriz) zub već može biti u upalnom stanju, a tada je potrebno endodontsko liječenje zuba.

 

Koliko traje izrada ispuna?

Izrada kompozitnog ispuna može trajati od 5-45min. ovisno o veličini ispuna.

Izrada inlaya zahtjeva dva dolaska u ordinaciju dentalne medicine. U prvom se terminu odstranjuje karijesom zahvaćeno zubno tkivo i oblikuje specifičan oblik kaviteta, te uzimaju otisci koji se šalju u dentalni laboratorij. Trajanje tog termina je od 30-60min. U sljedećem vašem dolasku, odnosno terminu cementira se inlay izrađen u dentalnom laboratoriju. Trajanje ovog je oko 30 min.

 

Što nakon izrade ispuna?

Neposredno nakon izrade ispuna moguća je prisutnost boli i preosjetljivost  zuba na podražaje što je normalna reakcija osobito ako karijes zuba bio dubok. Osjetljivost bi se trebala postepeno smiriti u narednih nekoliko dana. Ako je izrada ispuna bila provedena u lokalnoj anesteziji (naročito ako se radilo o provodnoj mandibularnoj anesteziji) bolje je ne jesti do prestanka anestezije kako ne bi ozlijedili utrnuta meka tkiva (jezik, usne, obraz) za vrijeme žvakanja.

 

Doktoru dentalne medicine potrebno se ponovno javiti:

 • ako se preosjetljivost i bol zuba nakon izrade ispuna ne smiruje ili ako se pojačava
 • ako nakon izrade osjetite da Vam je ispun previsok u zagrizu ili kliznim kretnjama

 

Trajnost dentalnih ispuna ovisiti će o Vašim životnim navikama, zagrizu,  zdravstvenom stanju ostalih zuba i oralnoj higijeni. Zube na kojima se nalaze ispuni treba održavati na isti način kao i prirodne zube, dakle svakodnevnom pravilnom oralnim higijenom. Nužne su i redovne kontrole kod doktora dentalne medicine.

Zašto se odlučiti na izradu ispuna baš u našoj ordinaciji:

 1. Imamo 20 godina radnog iskustva u izradi estetskih ispuna
 2. Trudimo se da se u našoj ordinaciji osjećate ugodno i opušteno, bez ikakvog straha
 3. Svaki ispun tj. plomba, bilo da su izrađeni u ordinaciji ili dentalnom laboratoriju, bit će savršenog morfološkog oblika i estetike, izgledati će potpuno prirodno.
 4. Inlay-e (keramičke plombe) izrađujemo od najkvalitetnijih materijala u suradnji s renomiranim protetskim laboratorijem
 5. Rad u ustima će biti bezbolan i siguran, truditi ćemo se da bude što ugodniji, a naša usluga u svakom pogledu što bolja.
 6. U cijenu izrade ispuna uključena je lokalna anestezija, kod izrade inlaya u cijenu je uključen i privremeni ispun i kontrolni pregled.
 7. Foto-dokumentacijom biti će sačuvana Vaša početna situacija prije izrade i situacija nakon izrade ispuna.
 8. U svakom trenu smo Vam dostupni za savjet i konzultacije putem mobitela, e-mail-a i društvenih mreža.
 9. Trudimo se poštovati dogovorene termine.
 10. Uz gotovinsko plaćanje nudimo mogućnost beskamatnog obročnog plaćanja: Zagrebačka banka: Visa i MasterCard do 24 rateVisa (Maestro) do 12 rata, Visa Premium (American) do 12 rata, Diners do 36 rata, Erste & Steiermärkische banka Visa  (Maestro) i MasterCard do 12 rata.
 11. Ispred ordinacije postoji besplatan parking .

 

Udovoljavamo  li Vašim kriterijima, slobodno nam se obratite i ovdje rezervirate termin. Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano zubne ljuskice, dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

 

Stojimo Vam na raspolaganju!

 

|  Radno vrijeme

PON, SRI, PET 9:00-16:00
UTO, ČET 13:30-20:30


☎ +385(0)1 4822 137

Rezerviraj svoj termin ili pošalji upit!